Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: 86 ud af Danmarks 98 kommuner er blevet hacket / Google har fiflet ved din Android-telefon - og siger undskyld / Direktør: Novo-fyringer er en del af digitaliserings-plan

86 ud af Danmarks 98 kommuner er blevet hacket. Google har fiflet ved din Android-telefon - og siger undskyld. Direktør: Novo-fyringer er en del af digitaliserings-plan. Danske forskere skal forsøge at udvikle bedre fejlretningskode. Iværksættere vil ændre danske elkøb. Første SpaceX-passager til rummet fundet. Renault-Nissan-Mitsubishi vælger Android. SAP opretter etisk råd for kunstig intelligens.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne onsdag morgen v/ morgen-briefing-bestyrer Dan Jensen.

86 ud af Danmarks 98 kommuner er blevet hacket

86 ud af Danmarks 98 kommuner er med succes blevet hacket mellem 2015 og foråret 2018, skriver Ekstra Bladet på baggrund af aktindsigt.

Især har der været tale om ransomware-angreb. I alt er der blevet gennemført 650 angreb. 23 af kommunerne er blevet udsat for mere end 10 angreb. I ingen af tilfældene har hackerne haft adgang til personfølsomme data.

“Sikkerheden er ikke god nok, når det lykkedes dem at komme ind på den ene eller den anden måde. Omvendt er den eneste måde at være helt sikker at slukke alle computere og lade være med at tænde dem igen, og det kan vi ikke leve med,” siger formand for foreningen af kommunale it-chefer, Henrik Brix, til avisen.

Google har fiflet ved din Android-telefon - og siger undskyld

Google siger pænt undskyld, efter en række Android-brugere har opdaget, at der er blevet fiflet med indstillingerne i deres telefoner.

Det hele begyndte, da en række Android-brugere opdagede, at batteri-spare-funktionen pludselig var blevet aktiveret.

Google forklarer, at der var tale om en intern test, som ved en fejl blev rullet ud over selskabets test-miljøer.

“Der var tale om et internt eksperiement omhandlede test af batteri-besparelses-features, som ved en fejl blev rullet ud til flere brugere end planlagt,” meddeler Google til Reddit.

Direktør: Novo-fyringer er en del af digitaliserings-plan

De 400 fyringer, der i dag rammer i Novo Nordisk, er en del af en større digitaliseringsplan, siger koncerndirektør for forskning og udvikling Mads Krogsgaard Thomsen til Børsen.

Selskabet er på vej til at investere massivt i kunstig intelligens. Og det betyder, at mange af de højtuddannede forskere, der i dag er ansat, bliver overflødige.

“Vi går ind i en ny æra, hvor ingen andre virksomheder endnu befinder sig. Det at designe nye lægemidler ved at forstærke den menneskelige hjerne med kunstig intelligens har ingen vist kan lade sig gøre. Men det kommer til at ske," siger Mads Krogsgaard Thomsen til avisen.

Danske forskere skal forsøge at udvikle bedre fejlretningskode

Et dansk forskningsprojekt under DTU skal forsøge at forbedre nogle af verdens hurtigste fejlrettende algoritmer og koder ved hjælp af algebraisk geometri, lyder det fra DTU.

Målet med arbejdet er, at man får mulighed for at lagre mere information på mindre plads, og at den digitale kommunikation bliver mere stabil.

“Når du ser en dvd-film, taler i din mobiltelefon eller når en satellit sender optagelser tilbage til jorden, bliver den enorme mængde data lagret og afsendt ved hjælp af lange, komplicerede koder, som aflæses og afkodes af en modtager. Afkodningen vil dog altid blive forstyrret af noget støj - små fejl som opstod, da informationen blev lagret, eller når den skal aflæses igen. Jo mere information og jo mere kompliceret information, jo større er risikoen for fejl;” lyder det fra DTU.

I spidsen for forskningsprojektet sidder professor Peter Beelen og adjunkt Johan Rosenkilde.

Iværksættere vil ændre danske elkøb

Det danske startup-selskab Barry, der er ejet af den finske el-gigant Fortum, har udviklet en digital platform, hvorfra danskerne selv kan indkøbe deres el med få klik, skriver Finans.

Ideen er, at forbrugerne via platformen kan undgå en situation, hvor el-leverandørerne fungerer som mellemmænd.

“Vores kunder betaler kun et gebyr for at ”låne” vores licens til at købe elektricitet til markedsprisen. Så vi tjener ikke flere penge, jo mere el forbrugerne køber,” siger CMO i Barry, Cristophe Lephilibert, til avisen.

Selskabet forventer at være klar med en beta-version af løsningen sidst på året.

Første SpaceX-passager til rummet fundet

Elon Musk har fundet den første private rumpassager, der ifølge planen skal flyves en tur rundt om månen i Elon Musks rumraket, Big Falcon Rocket, i 2023.

Passagereren hedder Yusaku Maezawa. Han er 42 år, japaner, mangemilliardær og stifter af net-butikken Zozo. Han siger selv, at han påtænker at invitere en håndfuld kunstnere med på turen.

Det er fortsat uklart, hvor meget Maezawa betaler for billetten - men det er angiveligt en hel del mere end 100 millioner dollar.

Det koster fem milliarder dollar udvikle raketten Big Falcon Rocket eller BFR.

Renault-Nissan-Mitsubishi vælger Android

De store bilproducenter Renault, Nissan og Mitsubishi vælger Android til deres biler.

De tre selskaber sælger tilsammen mere end 10 millioner biler om året, alle deres kommende modeller vil ‘integrere Google-applikationer og -services,’ lyder det fra dem.

Udmeldingen kommer efter en periode, hvor mange af de store bilfirmaer har været skeptiske over for at indgå aftaler med de store techfirmar, da de er bekymrede over udsigten til måske at miste både brugerkontakt og brugerdata til et tech-firma.

SAP opretter etisk råd for kunstig intelligens

SAP opretter det, som selskabet kalder for et ‘eksternt, rådgivende panel for etik,’ som skal rådgive selskabet om brugen og udviklingen af kunstig intelligens.

“SAP betragter den etiske brug af data som en kerneværdi. Vi vil skabe software, der understøtter den intelligente virksomhed og faktisk forbedrer folks liv. Sådanne etiske principper tjener som grundlag for at gøre AI til en teknologi, der styrker menneskeligt talent," lyder det fra Luka Mucic, global økonomidirektør og medlem af direktionen i SAP.

Det etiske råd består af erhvervsfolk, politikere og forskellige akademiske eksperter.

Du kan se hele rådet her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere