Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen

74-årige Larry Ellison i sit es i nat: Løfter sløret for ny cloud-satsning som er 'umulig at penetrere' - og giver AWS en omgang tæv

Oracle Open World, San Francisco: Larry Ellison var i sit es på scenen i San Francisco, hvor Amazon Web Services måtte lægge ryg til latterliggørelse fra Oracles stifter. "Vi har tilføjet et nyt netværk af uafhængige computer til at omringe vores cloud. Vores cloud er umulig at penetrere," lød det fra den karismatiske teknologidirektør om Oracles nye cloud-generation.

Oracle Open World, San Francisco: Lad det være sagt med det samme.

Selvom Larry Ellison er blevet en ældre herre på 74 år, er han på ingen måde ved at falde af på den.

Han er lige så arrogant, lattermild og aggressiv, som han altid har været.

Oracle-stifteren åbnede natten til tirsdag Oracle Open World 2018 ved at præsentere anden generation af Oracles cloud, Oracle Cloud Infrastructure, OCI.

Med vanlig begejsting gjorde Larry Ellison det klart, at Oracles nye opfindelse slår alle konkurrenterne.

"Vi har bygget et Star Wars-agtigt forsvar," tordnede Oracle-stifteren fra scenen i San Francisco største konferencecenter Moscone Center, inden han uddybbede, hvorfor alle organisationer har brug for den nye cloud-generation fra Oracle.

"Alle selskaber og lande er sårbare, og det er et stort problem. Angrebene sker oftere og hurtigere. Og vores data er mere følsomme. Det er et kæmpe problem."

Læs også: Oracle Danmark har taget drastiske midler i brug: Straffer sig selv med dummebøder, hvis selskabet fejler overfor kunderne

Cloud-modstanderen har skiftet hold

Larry Ellison overlod i 2014 tøjlerne som selskabets øverste chef til Mark Hurd, men Larry Ellison har stadig den reelle magt i Oracle, da han både er teknologi-direktør og sidder på posten som bestyrelsesformand.

Som teknologi-direktør har Larry Ellison selv været dybt involveret i arbejdet med den nye cloud-generation, og det er bemærkelsesværdigt, da Larry Ellison i en årrække brugte sin stemme fra talerstolen i San Francisco til at nedgøre cloud-teknologien.

Men der er ikke længere nogen tvivl om, at Oracle-stifteren nu omfavner teknologien.

"Det har taget lang tid at bygge, Hvis det var let at bygge, ville det ikke tage så lang tid," lød det med selvsikkerhed fra scecnen, før Larry Ellison forklarede, hvordan Oracles cloud skiller sig ud fra de eksisterende sky-løsninger fra Oracles konkurrenter.

"Vi har tilføjet et nyt netværk af uafhængige computer til at omringe vores cloud. Disse computere finder du ikke hos andre clouds. Det gør, at vores cloud er umulig at penetrere," fortalte Larry Ellison og fortsatte:

"Vi har desuden en masse robotter til at beskytte alle aspekter af vores cloud. Det er nødt til at være robotter. Hvis en svaghed opdages i dit system, vil et menneske tænke, at systemet skal tages ned, og personen vil finde alle de relaterede systemer. Det betyder, at det bliver hackernes robotter imod virksomhedernes personer. Hvem tror I vinder?"

Læs også: Oracle-boss om sin største udfordring efter et år som chef i Danmark: "Alle tror, vi er en databasevirksomhed – Oracles cloud-løsning er den bedst bevarede hemmelighed i markedet"

AWS har "kæmpe arkitektonisk problem"

Larry Ellison, der ifølge Bloomberg er nummer syv på listen over verdens rigeste it-folk med en formue på 52,2 milliarder dollar, brugte som han plejer en stor del af sin taletid på at rakke ned på konkurrenten, og Larry Ellisons håneobjekt nummer et fik sin sædvanlige tur: Verdens førende cloud-udbyder Amazon Web Services (AWS).

"Problemet med AWS er, at selskabet deler skyens egen kontrol-kode med kundernes kode. I så fald skal du stole på dine kunder. Kunderne kan ændre skyens kontrol-kode og kigge på andre kunders data. AWS kan se kundernes data, og kunderne kan hacke AWS's data. Det er et kæmpe arkitektonisk problem," bragede Larry Ellison løs til den fulde sal.

De fejl begår Oracle ikke.

"Vi vil aldrig putte vores kontrol-kode i samme computer som kundernes kode. Derfor har vi tilføjet et netværk af sikre computere. Vi har formet et forsvar om hver enkel kundezone. Det er umuligt for kunderne at få vores kontrol-kode. Når de ikke kan se vores kontrol-kode, kan de ikke ændre den. Vi kan heller ikke se kundens data. Truslerne kan ikke komme, og trusler kan ikke spredes," var meldingen fra talerstolen, før Larry Ellison ironisk opsummerede tankegangen.

"No offense. Men vi stoler ikke på dig. Vi stoler på dig, men ikke jer alle sammen."

I kroner svarer Larry Ellisons formue til 336 milliarder kroner.

Læs også: Amazon-stifter er nu god for 966 milliarder kroner og lægger hastigt afstand til Bill Gates: Her er listen over verdens rigeste it-folk lige nu

"Du kan gå til AWS, hvis du vil, men det er meget dyrt"

Oracle Open World har i 2018 samlet 60.000 deltagere fra 175 forskellige lande.

Når Oracles nye cloud-generation er klar, får alle nuværende kunder med Oracle Cloud lov til at opgradere gratis, og hvis nogen i Moscone Center skulle være i tvivl om, hvad Larry Ellison synes om "langsomme" og "dyre" AWS, så sluttede han af med at gentage pointen endnu.

"Du kan gå til AWS, hvis du vil, men det er meget dyrt. Hvad er den bedste database, man kan køre på AWS? Oracle. Vores løsning går aldrig ned."

Computerworld er inviteret til Oracle Open World 2018 i San Francisco af Oracle. Læs mere om Computerworlds principper for rejser her.