Artikel top billede

Nu er skoleintras afløser sat på afgørende prøve: Odder Kommune udruller kæmpe Aula-system på under tre timer

Det store skolesystem, Aula, er netop begyndt første faste i en større udrulningsplan, der skal være færdig til august næste år. Odder Kommune er blevet den første kommune, der stifter bekendskab med det nye system.

Det enorme Aula-system, der skal erstatte Skoleintra i første folkeskolerne og siden SFO'er og dagtilbud er netop blevet rullet ud til den første kommune.

Udrulningen er sket i denne uge i Odder Kommune, som nu har adgang til Aula og kan gå i gang med at få gjort klar til brugerne.

Processen blev styret af en projektleder fra Odder Kommune, repræsentanter fra Netcompany og et par superbrugere. Trods nogle udfordringer, gik det ifølge projektlederen godt.

“Jeg har været med til mange udrulninger, og jeg må sige, at dette er gået rigtigt, rigtigt fint. For os har det taget under tre timer inklusiv en hurtig kvalitetssikring af grupperne, der viste, at for eksempel klasser er kommet rigtigt over fra de administrative systemer og har fået deres egne grupper,” udtaler Susanne Mott, projektleder hos Odder Kommune, som fortæller, at det ikke er nogen stor teknisk opgave at sætte Aula op, fordi udviklingstrinene er godt beskrevet i Aula-projektet.

Læs også: Computerworld mener: Ansvaret for den totale lovløshed om danske persondata kan kun placeres ét sted

Et par udfordringer

Selvom den første udrulning ikke tog meget mere end et par timer, var der stadig nogle udfordringer undervejs.

Susanne Mott fortæller, at der var udfordringer med at få de rigtige adgange. Hun råder de resterende kommuner til "på forhånd at sikre sig, at den kommunale administrator er korrekt oprettet i Uni-login."

Efter en vellykket udrulning i Odder Kommune går næste skridt i processen i gang, hvor to pilotskoler skal i gang med workshops.

“Første skridt er nu godt afsluttet, men nu skal vi jo for alvor i gang med at forberede brugen. Det skal gro nedefra, for i Odder kommer det meste til at ligge ude på skolerne. Og vi glæder os til at fortælle mere om, hvordan det forløber,” lyder det fra Susanne Mott.

Læs mere her: Driften af Skoleintras afløser til danske skolebørn kommer til at ligge uden for Danmark - skal køres af Amazon et sted i Europa

Bag om Aula

Aula bliver en del af hverdagen for millioner af danskere. Elever, forældre, pædagoger og lærere skal fra august 2019 og frem til at vænne sig til en helt ny kommunikationsplatform, der skal erstatte det nuværende Skoleintra.

Aula-systemet koster op imod 400 millioner kroner og er udviklet af Netcompany, der også står for driften via underleverandøren Amazon Web Services.

Mere end to millioner danskere kommer til at være brugere af platformen og Kombit har estimeret, at der skal være plads til over 20 petabyte data i Aula.

At drifte Aula-systemet, der bliver det største kommunale it-projekt nogensinde målt på antallet af daglige brugere, bliver derfor en kritisk opgave, herunder at sikre, at følsomme data håndteres korrekt.

Det har man også taget seriøst hos Kombit, lyder det i en tidligere meddelelse fra den kommunale it-organisation:

“De data, der ligger i Aula, er sikre. Data er krypterede fra det øjeblik de bliver afleveret til Aula, når de transmitteres, og når de lagres i Aula og helt frem til brugerens web-browser eller Aula-appen. Nøglerne til krypteringen er gemt i Danmark under lås og slå, og ingen uvedkommende – end ikke Amazon AWS – vil kunne læse de data, som er gemt i Aula,” har Frank Stjerne, specialist i it-drift i Kombit tidligere udtalt.

Læs også: Danske forældre bekymrede over Amazon-aftale - men Amazon garanterer for datasikkerhed: "Der er ingen gråzoner. Vi lever op til reglerne"

Kombit kan dog komme til at støde ind i andre problemer i forhold til driften hos AWS. Det kan nemlig vise sig at være i strid med krigsreglen at nogle personoplysninger opbevares uden for landets grænser.

Justitsministeriet har tidligere meldt ud, at de længe ventede retningslinjer for data-udflytning er klar inden nytår.

Det kan du læse mere om her: Efter stort pres: Justitsministeriet klar med længe ventede retningslinjer for data-udflytning inden nytår

Det kan betyde, at driften af Aula-systemet bliver nødt til at blive trukket hjem til Danmark.

"Skulle det mod forventning vise sig, at personoplysninger i Aula skal opbevares her i landet, har vi i vores kontrakt med leverandøren Netcompany en option på, at personoplysninger i Aula skal flyttes til opbevaring i Danmark," fortæller Kombit i denne artikel, som Computerworld bragte tilbage i Oktober.

Læs mere om det her: Ny afsløring: Justitsministeriet]Kæmpe Aula-aftale kan være i fare - ingen aner om udflytning af danske skole-data til udlandet overhovedet er lovlig