Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?

ComputerViews: Spionkampen raser: Kinesiske Huawei er blevet mere eller mindre bandlyst i USA, Storbritannien, New Zealand og Australien på grund af mistanke om spionage. Netop disse lande var i 2013 helt centrale i Edward Snowdens afsløringer af det store overvågningsnetværk Five Eyes. Alt markedslogik taler imod, at Huawei spionerer. Men....

ComputerViews: Kinesiske Huawei er endnu engang kommet i vælten med beskyldninger om, at selskabet på vegne af Kina spionerer på brugerne af ikke mindst selskabets telenetværk.

Selskabet er tidligere blevet bandlyst i USA.

Senere er fulgt New Zealand, Australien og senest Storbritannien, der for et par dage siden meddelte, at Huawei ikke længere måtte levere udstyr til de centrale dele af Storbritanniens kommende 5G-telenetværk.

Det kan du læse mere om her: Huawei lægges på is af et af Europas største telefirmaer efter spionrygter - al centralt udstyr skal fjernes

Direktøren for den britiske efterretningstjeneste MI6, Alex Younger, har advaret direkte mod at anvende kineiske produkter i infrastrukturen.

Det skete i sidste uge i en sjælden tale, som han holdt i Skotland. Du kan læse hele talen her.

Ingen beviser
Der er endnu ikke blevet fremlagt beviser for, at Huawei rent faktisk spionerer.

Men alene risikoen for, at det kan ske, er altså nok til, at de pågældende landes efterretningstjenester har hejst advarselsflag.

Det er interessant at bemærke, at de fire lande, der indtil videre har udelukket Huawei, alle er del af det såkaldte ‘Five-eyes’-spionnetværk, som Edward Snowden afslørede i 2013.

Five eyes-netværket - eller FVEY - består af USA, New Zealand, Canada, Australien og Storbritannien.

Det stod blandt andet bag Echelon-overvågningsnetværket op gennem 1980’erne og 1990’erne og senere systematisk efterretningsarbejde og overvågning via internettet.

Den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden afslørede i 2013, at FVEY havde spioneret på borgere i de fem medlemslande og delt resultaterne med hinanden.

Han beskrev FVEY som en ‘supranational efterretnings-organisation, der ikke svarer overfor nogen lov i nogen lande.’

Vi ved ikke, om der er nogen sammenhæng mellem medlemsskaberne af FVEY og det faktum, at fire af de fem medlemslande indtil videre er de eneste lande, der har udelukket Huawei på grund af spionage-risiko.

Meget tyder dog på, at spion-beskyldningerne bunder i en større kamp om ikke at miste kontrollen over den vitale data, der flyder i vores centrale infrastruktur - ikke mindst i denne tid, hvor vi står på kanten af 5G.

Huawei er det indtil videre eneste kinesiske selskab, der for alvor kan spille med på infrastruktur-området i Vesten.

Det kan selskabet til gengæld i den grad: Huawei overhalede helt tilbage i 2012 Ericsson som verdens største leverandør af netværksudstyr og har siden ikke set sig tilbage.

Næststørste smartphone-producent
Samtidig er det fremadstormende selskab med en omsætning på 100 milliarder dollar og mere end 180.000 medarbejdere i dag verdens næststørste mobilproducent efter Apple.

For ikke mindst USA er det aldeles afgørende, at det bliver vestlige selskaber underlagt vestlig kultur, transparens, kontrol og værdisæt, der kommer til at sætte sig på infrastrukturen i de kommende år - og ikke et kinesisk selskab.

Det gælder uanset om dette kinesiske selskab har eller ikke har bånd til andre regeringer og stater eller om det dokumenteret har eller ikke har spioneret: Alene det, at det er kinesisk er nok til at dumpe det.

Den holdning deles åbenlyst af de øvrige FVEY-lande.

Vi bliver (nok) overvåget
I en tid, hvor vi er digitaliserede og elektronisk forbundne på kryds og tværs, må det regnes for ret oplagt, at vi overvåges i en eller anden udstrækning - om ikke andet så bare fordi det er så nemt at gøre i dag.

Vi har set drypvise eksempler på overvågning flere gange: Eksempelvis af NSA (der paradoksalt nok i al hemmelighed spionerede via udstyr fra den amerikanske Huawei-rival Cisco), Facebook og andre.

Det åbne spørgsmål er i dag således mere, hvem vi er mest trygge ved overvåger os. Og her er USA og andre lande i sagens natur ikke i tvivl.

Risiko for TDC
TDC har siden 2013 stået for udbygningen af TDC’s 4G-net, og det har siden ikke skortet på advarsler og bekymrede advarselsflag fra forskelli side.

TDC's aftale med Huawei gælder til næste år.

Center for Cybersikkerhed har hele tiden fastholdt, at der ikke er noget at komme efter, og at Huawei ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko.

Centeret har i dag rent faktisk beføjelser til at blokere for kontrakter, der kan true den danske sikkerhed, men har ikke udnyttet denne ret i denne sammenhæng.

Det kan du læse mere om her: Efter spionageanklager fra FBI, CIA og NSA mod dansk infrastrukturleverandør: Forsvarets Efterretningstjeneste stoler stadig 100 procent på Huawei

Centeret holder dog hele tiden øje med Huawei - ikke mindst i forbindelse med næste udbygning til 5G, hvor det fortsat er uklart, om TDC vil anvende Huawei.

TDC har dog gennemført de første 5G-test sammen med Huawei.

En kæmpekatastrofe
Det siger sig selv, at det vil være en kæmpe katastrofe for TDC, hvis det nogensinde bliver dokumenteret, at Huawei rent faktisk har installeret lytteudstyr - uanset hvor og i hvilket netværk i hele verden.

En sådan afsløring vil kunne trække tæppet væk under TDC og for alvor kunne få hovederne til at rulle.

Lige nu er der desuden stort pres mod Huawei fra mange forskellige sider, og i et politisk styret miljø risikerer TDC at blive tvunget til fra politisk hold at skulle redefinere sine leverandør-valg, hvilket kan blive både dyrt og besværligt.

Spionerer Huawei så?
Det åbne spørgsmål er fortsat, om Huawei rent faktisk spionerer.

Paradoksalt nok er det ikke det centrale spørgsmål i spionage-sagen, som jo handler mere om herredømme og kontrol end om spionage.

Rent markedsmæssig logik siger, at Huawei ikke spionerer.

Det gigantiske selskab er verdens største leverandør af netværksudstyr og verdens næststørste smartphone-selskab og på mange måder et selskab, som Kina er meget stolt af.

Denne position vil i høj grad blive truet, hvis det dokumenteres, at Huawei spionerer på den kinesiske stats vegne.

Det vil omgående få kunder, brugere og partner-selskaber til at droppe Huawei og løbe skrigende væk i en grad, så det kan true selskabets eksistens.

Og det vil hverken selskabet eller Kina risikere, må vi formode.

På den anden side viste NSA-sagen, Edward Snowden-dokumenterne og senest Cambridge Analytica/Facebook-skandalen, at vi aldrig skal sige aldrig.

Det er relativt nemt at overvåge internettet, teknologierne bliver hele tiden bedre og bedre, datamængderne vokser.

Og derfor må vi konkludere, at det er sandsynligt, at vi bliver overvåget.

Spørgsmålet er bare: Af hvem?

Læs også:

Australien tror ikke på Huawei: Sortlistes som 5G-leverandør af frygt for spionage

Dansk Huawei-chef efter nye spion-beskyldninger i USA: “Vi nyder fuld tillid fra vores danske kunder og samarbejdspartnere"

Huawei igen ramt af spionage-rygter: Snager selskabet i dine data - har vi noget at frygte?Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.