Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Tech fra toppen: Fra loddekolbe til forretning - professor Niels Bjørn-Andersen har fulgt danske it-chefer i næsten 50 år

Sidst i 1960´erne startede Niels Bjørn-Andersen i EDB-afdelingen hos Unilever. Her var opgaven af lave fakturering- og lagersystemer baseret på en 8K-maskine hvor der skulle kodes i assembler. Lige siden har han holdt øje med samspillet mellem teknologi, forretning og ledelse - få hans historie her.

Niels Bjørn-Andersen er en de store kapaciteter inden ledelse, teknologi og forretning.

Som professor emeritus på CBS i København har han forsket og ledt forskningsprojekter, som har afdækket alt fra store ERP-projekter over case-baseret CIO-research til mulighederne med blockchain.

Det hele startede da Niels Bjørn-Andersen som nyuddannet HA-kandidat sidst i 1960´erne startede i EDB-afdelingen hos Unilever. Her var opgaven at lave fakturerings- og lagersystemer baseret på en 8K-maskine, der skulle kodes i assembler.

Men lysten til at vide endnu mere om it-systemerne ledte Niels Bjørn-Andersen til en karriere på CBS - og et livtag med 70´ernes store integrerede systemer.

Undervejs er hans arbejde med blandt andet medarbejderinvolvering blevet kaldt for kommunisme af engelske bankfolk og fra 1980´erne har det især handlet om management af it-systemet.

Alt det - og mere til - kan du høre mere om i podcasten Tech fra toppen, hvor Niels Bjørn-Andersen er gæst i årets sidste og 14. episode.

Værterne er Lars Jacobsen, chefredaktør på Computerworld, og Torben Ruberg, CIO hos Mærsk Tankers.

Husk du kan abonnere på Tech fra Toppen på iTunes (link) eller RSS (link)

Husk: Vi hører meget gerne, hvad du syntes om den konkrete episode og/eller modtager forslag til spørgsmål og ideer til kommende episoder. Så tøv ikke med at sende en mail til lja@cw.dk med din feedback eller din ide.

Lyt til mere: Du kan finde alle episoder af podcasten herPremium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.