Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Har Apple helt fejllæst udviklingen? Kun en enkelt af Apples fem store vækst-strategier virker stadig

Apple har satset på fem områder, som har skullet kompensere for den globale afmatning i smartphone-salget. Men selskabet har kun haft succes med ét af områderne - som måske er det mindst vigtige.

Apples ejere har på blot et par dage tabt flere hundrede milliarder kroner.

Så meget er selskabet nemlig blevet mindre værd på blot et par dage, efter at topchef Tim Cook efter nytår pludselig meddelte, at selskabet droslede ret kraftigt ned for forventningerne til indeværende kvartal.

Den slags går ikke, når man er et af verdens mest fremgangsrige og værdifulde selskaber.

Du kan læse mere om tilbagegangen her: Krise: Apples aktionærer har tabt flere hundrede milliarder kroner på en enkelt dag.

Hvad er der gået galt for det store selskab med de ikoniske produkter og den stærkt begrænsede produktportefølje? Og de engang meget store vækstrater?

Vi kan måske blive klogere ved at kigge på de fem vækst-strategier, som Apple har lanceret over de senere år i et forsøg på at modvirke effekten af et smartphone-marked under opbremsning og mætning.

Af disse er der nemlig kun én strategi, der fortsat uden tvivl virker, mens resultaterne af de øvrige fire er stærkt begrænsede.

Fem strategier

Det er Bloomberg, der har kigget nærmere på de fem vækst-strategier, som er:

- Højere priser.

- Lancering af services.

- Nye teknologier.

- Indien.

- Tilbagekøb af aktier.

Kun en enkelt virker

Ifølge Bloomberg virker de fire af strategierne ikke:

- De højere priser for iPhones har gjort Apple meget sårbar overfor økonomiske udsving på verdensmarkedet, hvilket blandt andet er det, der nu rammer selskabet.

- Apples services - Appe Store, iCloud og lignende - har været et lyspunkt over de senere år. Men væksten i services kan slet ikke dække for tilbagegangen i omsætningen fra salg af iPhones. Og hvad sker der nu med Apples lukrative aftale med Alphabet, der betaler Apple en formue for at Google er default-søgemaskine i Safari? For Alphabet er ikke inde i Kina.

- Tim Cooks satsning på Indien som det næste store vækstmarked er slået helt fejl, og selskabets omsætning i det store land udvikler sig næsten ikke. Til gengæld klarer rivaler som Samsung og Xiaomi sig godt i Indien.

- Apple har skruet gevaldigt op for investeringerne i nye teknologier, og det har kastet teknologier som Face ID og hurtige chips og smartwatch af sig. Men teknologierne har ikke været i stand til at sætte skub i omsætnings-væksten for Apple. De store planer med selvkørende biler, smart glasses og andre ting er mere eller mindre kørt i venteposition.

- Apples enorme mængder opsparede kontanter har gjort det muligt for selskabet at holde hånden under den pressede aktiekurs i et stykke tid ved at opkøbe egne aktier. Denne strategi virker stadig, skriver Bloomberg, som noterer, at Apple fortsat skaber afkast for aktionærerne trods driftsmæssige fejl.

Læs også: Apple nedjusterer for første gang i lang tid: Se Tim Cooks brev til investorerne her - aktiekurs dykker brat