(Foto: Dan Jensen)

EU tvinger Apple, Google, Amazon og andre til at offentliggøre ranking-metoder

En række helt nye EU-regler skal regulere digitale platforme og skabe mere fair vilkår for virksomheder og privatpersoner, der er aktive på eksempelvis markedspladser og udlejningsplatforme.

EU-Parlamentet har netop godkendt et sæt nye regler, der skal sikre mere fair vilkår for virksomheder, som sælger produkter eller tjenesteydelser via digitale platforme som eksempelvis Amazon, Airbnb eller Apples App Store.

Det meddeleler EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

De nye regler kommer til at gælde for hele den såkaldte platformsøkonomi, hvilket ifølge EU-Kommissionen i praksis vil sige samtlige 7.000 digitale platform, der er aktive i EU.

En EU-Barometer-undersøgele har tidligere vist, at 42 procent af de små og mellemstore virksomheder i EU gør brug af digitale markedspladser.

EU-Kommissionen anslår desuden, at knap halvdelen af de virksomheder oplever problemer, når de gør forretning på platformene.

”Vores nye regler er designet til særligt at være til gavne for de millioner af små og mellemstore virksomheder, der udgør ryggraden i EU’s økonomi. Mange af dem har ikke de forhandlingsmuskler, som er nødvendige, hvis man ønsker at gå i rette med en stor platform," lyder det fra Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissær for indre marked, industri, iværksætteri samt små- og mellemstore virksomheder i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Læs også: Ny EU-lov vil gøre det mere gennemsigtigt og fair at sælge produkter via platforme som Amazon: Det kommer aftalen til at betyde

Det betyder reglerne
Reglerne betyder blandt andet, at platformsejere bliver tvunget til at afsløre de parametre, som de rangerer de forskelle produkter og udbydere efter på deres platform.

Platformsejerne bliver også pålagt at offentliggøre det, hvis de giver egne produkter forrang i forhold til en tredjepartsudbydere.

Samtidig betyder reglerne også, at platformsejere i fremtiden skal give en begrundelse og en appelmulighed, hvis de lukker en sælgers konto.

I den forbindelse vil platformsejeren også blive tvunget til at genoprette kundes konto, hvis suspenderingen skete uberettiget.

Det nye regelsæt indeholder også et krav om, at platformens regler og brugerbetingelser skal skrives i et klart og letforståeligt sprog, og samtidig skal platformsbrugerne som mimum varsles 15 dage i forvejen, hvis der bliver foretaget ændringerne i reglerne.

Selvom EU-Parlamentet nu har godkendt reglerne, mangler de fortsat at blive formelt godkendt af EU’s ministerråd.

Efter godkendelse i ministerrådet vil der går 12 måneder før de træder i kraft.

Læs også: Sådan undgår du at blive "amazoned": Den danske e-handels-branche har fem råd til dig, der frygter at blive kørt over af mægtige Amazon


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.