Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU tvinger Apple, Google, Amazon og andre til at offentliggøre ranking-metoder

En række helt nye EU-regler skal regulere digitale platforme og skabe mere fair vilkår for virksomheder og privatpersoner, der er aktive på eksempelvis markedspladser og udlejningsplatforme.

EU-Parlamentet har netop godkendt et sæt nye regler, der skal sikre mere fair vilkår for virksomheder, som sælger produkter eller tjenesteydelser via digitale platforme som eksempelvis Amazon, Airbnb eller Apples App Store.

Det meddeleler EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

De nye regler kommer til at gælde for hele den såkaldte platformsøkonomi, hvilket ifølge EU-Kommissionen i praksis vil sige samtlige 7.000 digitale platform, der er aktive i EU.

En EU-Barometer-undersøgele har tidligere vist, at 42 procent af de små og mellemstore virksomheder i EU gør brug af digitale markedspladser.

EU-Kommissionen anslår desuden, at knap halvdelen af de virksomheder oplever problemer, når de gør forretning på platformene.

”Vores nye regler er designet til særligt at være til gavne for de millioner af små og mellemstore virksomheder, der udgør ryggraden i EU’s økonomi. Mange af dem har ikke de forhandlingsmuskler, som er nødvendige, hvis man ønsker at gå i rette med en stor platform," lyder det fra Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissær for indre marked, industri, iværksætteri samt små- og mellemstore virksomheder i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Læs også: Ny EU-lov vil gøre det mere gennemsigtigt og fair at sælge produkter via platforme som Amazon: Det kommer aftalen til at betyde

Det betyder reglerne

Reglerne betyder blandt andet, at platformsejere bliver tvunget til at afsløre de parametre, som de rangerer de forskelle produkter og udbydere efter på deres platform.

Platformsejerne bliver også pålagt at offentliggøre det, hvis de giver egne produkter forrang i forhold til en tredjepartsudbydere.

Samtidig betyder reglerne også, at platformsejere i fremtiden skal give en begrundelse og en appelmulighed, hvis de lukker en sælgers konto.

I den forbindelse vil platformsejeren også blive tvunget til at genoprette kundes konto, hvis suspenderingen skete uberettiget.

Det nye regelsæt indeholder også et krav om, at platformens regler og brugerbetingelser skal skrives i et klart og letforståeligt sprog, og samtidig skal platformsbrugerne som mimum varsles 15 dage i forvejen, hvis der bliver foretaget ændringerne i reglerne.

Selvom EU-Parlamentet nu har godkendt reglerne, mangler de fortsat at blive formelt godkendt af EU’s ministerråd.

Efter godkendelse i ministerrådet vil der går 12 måneder før de træder i kraft.

Læs også: Sådan undgår du at blive "amazoned": Den danske e-handels-branche har fem råd til dig, der frygter at blive kørt over af mægtige Amazon
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere