Artikel top billede

Nyt it-sikkerhedsmærke på vej til danske virksomheder: “Ambitionen er at give et meget tiltrængt og solidt løft af it-sikkerhed”

Danske virksomheder kan nu bevise, om de har en god it-sikkerhed. Erhvervsministeriet lancerer nemlig et mærke, der skal være dokumentation for, at en virksomhed lever op til kravene for god it-sikkerhed.

Forbrugere skal i fremtiden kunne se, om danske virksomheder har en god it-sikkerhed.

Det skal ske med et såkaldt it-sikkerhedsmærke, som Erhvervsministeriet præsenterer torsdag.

"Vi lever i en digital tidsalder, hvor ansvarlig omgang med data er en utrolig vigtig dagsorden, fordi vi hele tiden sætter digitale spor og afgiver mange former for data. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne kan føle sig trygge ved den måde, virksomheder behandler deres personlige data på," lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Mærkningsordningen skal både vise forbrugerne, hvor de trygt kan opbevare deres data.

Desuden skal det hjælpe med at gøre it-sikkerhed til et konkurrenceparameter for danske virksomheder.

Læs også: Sikkerhedsdirektør: Tro ikke helt på din leverandør - du har altså selv ansvaret for din it-sikkerhed i clouden

Derfor bliver det nye it-sikkerhedsmærke også budt velkommen hos både Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Ny ordning skal styrke tilliden

Administrerende direktør hos Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, mener man, at den nye mærkningsordning vil bidrage til at flere virksomheder kommer til at hæve it-sikkerhedsniveuet.

"Det skal styrke tilliden, og ultimativt gøre it-sikkerhed til en dansk styrkeposition. Mærket skal være med til at gøre it-sikkerhed til noget, man arbejder praktisk og helt konkret med, uanset udgangspunkt og forudsætninger," udtaler Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, i meddelelsen.

Læs også: Ny mærkningsordning for god it-sikkerhed kan være på vej

Også hos Dansk Industri glæder man sig over det nye markat til danske virksomheder.

"Borgerne efterspørger og har krav på at virksomhederne behandler deres data ansvarligt og sikkert. Mærkningsordningen vil hjælpe virksomhederne og samtidig skabe større efterspørgsel efter digital ansvarlighed. Tillid til data kan blive en vigtig konkurrencefordel for Danmark," siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

Ordningen bliver administreret af Dansk Erhverv, Dansk Industri sammen med Erhvervsstyrelsen og SMVdanmark.

Desuden kommer Forbrugerrådet Tænk til at blive en del af den kommende bestyrelse.

18 millioner kroner

Udover den nye ordning følger der 18 millioner kroner med til at styke den digitale sikkerhed blandt danske virksomheder.

Pengene skal blandt andet hjælpe projektet med at blive søsat, og sikre at virksomhederne lever op til kravene i fremtiden.

"Ambitionen er at give et meget tiltrængt og solidt løft af it-sikkerhed i erhvervslivet i bredeste forstand, styrke tilliden, og ultimativt gøre it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse til en dansk styrkeposition," lyder det fra Janus Sandsgaard, fagchef for IT og digitalisering i Dansk Erhverv i meddelelsen.

Forslaget om en mærkningsordningen kommer fra regeringens Virksomhedsråd, og blve foreslået under den forrige regering.

Læs også: Kommune fik afsløret dårlig it-sikkerhed på landsdækkende tv: “Det giver en platform til at komme videre, fordi den viser sort på hvidt, hvilke problemer der er”
Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.