Artikel top billede

Den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden er en af kandidaterne til at blive demokraternes præsidentkandidat. Foto: Flickr, Gage Skidmore.

Fejl i app skaber valgkaos i USA: It-system er udviklet på to måneder og er aldrig blevet testet

Den amerikanske delstat Iowa har taget en ny valg-app i brug. Men den har ifølge amerikanske medier skabt problemer med at få et valgresultat flere timer efter valgstederne er lukket.

Den amerikanske præsidentvalgkamp er for alvor skudt i gang, da den første delstat Iowa i nat dansk tid stemte til primærvalget.

Her skal det demokratiske parti vælge deres præsidentkandidat, der skal stille op mod Donald Trump senere på året.

Men en utestet app har skabt regulært valgkaos i delstaten, hvor der stadig ikke er fundet en vinder på grund af uoverensstemmelse i de data, man har fået ind fra vælgerne.

"Vi har fundet en uoverensstemmelse i tre dataset af resultatet," lyder det officielle svar fra Mandy McClure, der er talsperson fra det demokratiske parti.

Hun forsikrer samtidig om, at man ikke har mistet nogen data eller er blevet udsat for et hackerangreb.

Ifølge The New York Times har man for første gang taget appen i brug til at afgive stemmer til primærvalget, men den er hurtigt udviklet på bare to måneder uden at blive testet ordenligt.

Læs også: Donald Trump tordner mod Apple: Nægter at låse iPhone op efter masseskyderi

Flere annonyme kilder siger til avisen, at appen ikke er blevet testet inden den blev taget i brug, og at appen desuden var sårbar over for DDoS-angreb

"Denne app har aldrig før været brugt i noget rigtigt valg eller testet på en større skala, og den har kun påtænkt at bruge den i de sidste to måneder," forklarer Alex Halderman, der er professor i it ved University of Michigan.

Den nye app er desuden heller ikke blevet undersøgt af det amerikanske forsvar, inden den blev taget i brug.

Digitalisering af valgsystem

Det noget specielle valgsystem i den amerikanske delstat betyder, at de enkelt partibestyrelser har ringet ind og oplyst stemmerne.

Den proces har man i år forsøgt at digitalisere, så partiforeningerne i stedet brugte en app. Men flere timer efter, der skulle være fundet en vinder, er det stadig uvist hvilken kandidat, der har vundet i den amerikanske delstat.

Mange it-eksperter har desuden advaret gentagende gange advaret imod at tage mere digitale værktøjer i brug i forbindelse med valg.

"Konsensus hos alle eksperter, der beskæftiger sig med det her er helt utvetydig: Internet- og mobilstemmeafgivelse bør ikke bruges i demokratiske valg," lyder det fra Matt Blaze, professor i it og jura ved Georgetown University til den amerikanske avis.

Professor på ITU Carsten Schürmann har endda vist, hvordan man kan hacke en amerikanske valgmaskine på bare få minutter.

Det kan du læse mere om her: ITU-lektor hackede amerikansk valgmaskine på få minutterPremium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.