Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

ITU-lektor hackede amerikansk valgmaskine på få minutter

Maskinen WinVote 2000 er blevet brugt til at registrere stemmer ved en række amerikanske valg. Dansk ITU-lektor hackede den på få minutter.

Det tog ikke Carsten Schürmann mere end et par minutter at hacke en amerikansk valgmaskine, der er blevet brugt til tre præsidentvalg mellem 2003 og 2015.

Scürmann er lektor ved it-universitetet i København og leder forskningsprojektet DemTech, der undersøger mulighederne for at hacke valg.

”Jeg har sådan en maskine stående på mit kontor, fordi vi har kigget på sikkerheden på den før. Jeg kendte sårbarhederne og vidste, at den var usikker,” siger han til Finans.

Maskinen, WinVote 2000, blev taget ud af drift i 2015, fordi den simpelthen var for dårligt sikret. Den kører en version af Windows XP, der ikke er blevet opdateret siden kort efter lanceringen i 2003, og adgangskoden til den indbyggede wifi-forbindelse, der ikke kan slukkes (!) er abcd.

”Det er den mest usikre maskine, vi har set, så det er fint, at den ikke længere er i brug. Men den blev brugt til tre præsidentvalg og alle de andre valg i den periode. Vi ved ikke, om de blev hacket, mens de blev brugt. Og det var noget, man kunne gøre trådløst, altså ved at sidde i en bil uden for valgstedet med sin laptop og ændre resultaterne,” siger Carsten Schürmann, der uden problemer kunne ændre stemmefordelingen i WinVote 2000.

Russiske hackere angreb valgsoftware

Selvom WinVote 2000 er fortid i amerikansk demokrati, forsøger hackere dog stadig at angribe den digitale valghandling.

En lækket NSA-rapport afslørede i juni måned, at den russiske militær-efterretningstjeneste Russian General Staff Main Intelligence Directorate (GRU) udførte hackerangreb mod en amerikansk software-leverandør op til præsidentvalget i 2016.

GRU udførte målrettede phishing-angreb på mere end 100 amerikanske valgtilforordnede, men det er uklart, hvor meget succes, efterretningstjenesten havde med angrebene.

Læs også: Lækket NSA-rapport afslører: Russisk hackerangreb på valg-software kort før amerikanskpræsidentvalg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere