Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

ITU-lektor hackede amerikansk valgmaskine på få minutter

Maskinen WinVote 2000 er blevet brugt til at registrere stemmer ved en række amerikanske valg. Dansk ITU-lektor hackede den på få minutter.

Det tog ikke Carsten Schürmann mere end et par minutter at hacke en amerikansk valgmaskine, der er blevet brugt til tre præsidentvalg mellem 2003 og 2015.

Scürmann er lektor ved it-universitetet i København og leder forskningsprojektet DemTech, der undersøger mulighederne for at hacke valg.

”Jeg har sådan en maskine stående på mit kontor, fordi vi har kigget på sikkerheden på den før. Jeg kendte sårbarhederne og vidste, at den var usikker,” siger han til Finans.

Maskinen, WinVote 2000, blev taget ud af drift i 2015, fordi den simpelthen var for dårligt sikret. Den kører en version af Windows XP, der ikke er blevet opdateret siden kort efter lanceringen i 2003, og adgangskoden til den indbyggede wifi-forbindelse, der ikke kan slukkes (!) er abcd.

”Det er den mest usikre maskine, vi har set, så det er fint, at den ikke længere er i brug. Men den blev brugt til tre præsidentvalg og alle de andre valg i den periode. Vi ved ikke, om de blev hacket, mens de blev brugt. Og det var noget, man kunne gøre trådløst, altså ved at sidde i en bil uden for valgstedet med sin laptop og ændre resultaterne,” siger Carsten Schürmann, der uden problemer kunne ændre stemmefordelingen i WinVote 2000.

Russiske hackere angreb valgsoftware

Selvom WinVote 2000 er fortid i amerikansk demokrati, forsøger hackere dog stadig at angribe den digitale valghandling.

En lækket NSA-rapport afslørede i juni måned, at den russiske militær-efterretningstjeneste Russian General Staff Main Intelligence Directorate (GRU) udførte hackerangreb mod en amerikansk software-leverandør op til præsidentvalget i 2016.

GRU udførte målrettede phishing-angreb på mere end 100 amerikanske valgtilforordnede, men det er uklart, hvor meget succes, efterretningstjenesten havde med angrebene.

Læs også: Lækket NSA-rapport afslører: Russisk hackerangreb på valg-software kort før amerikanskpræsidentvalg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere