Artikel top billede

Brætspil: Samarbejd eller dø

Kooperative brætspil giver en sjov og helt anderledes spiloplevelse, hvor samarbejde og koordination er afgørende for at overleve fra runde til runde.

Selv om samfundet så småt begynder at åbne igen her efter påske, kommer der alligevel til at stå obligatorisk hjemlig hygge på de flestes kalender i en rum tid fremover. Her kommer brætspil til sin ret.

I sidste uge var vi omkring de såkaldte engine building games, men denne gang skal det handle om en anden genre i hastig vækst – nemlig de såkaldte kooperative eller samarbejdsorienterede brætspil.

For hvor klassiske brætspil handler om at vinde over sine medspillere, kæmper man her sammen mod spillet, der ofte er båret af en overordnet historie eller et tema.

Slå sygdommene ned i tide

En klassisk samarbejdstitel er Pandemic, hvor man samarbejder som specialister om at udrydde et antal sygdomme, før de spreder sig over hele kloden.

Spillet er utroligt populært, hvilket ikke kun skyldes en akut opstået virusmasochisme i den brede befolkning.

Men snarere, at det er et supergodt spil, som er nemt at lære, svært at mestre og let kan gradueres i sværhedsgrad.

Både grundspil og første udvidelse findes på dansk, men der findes et hav af udvidelser og endda kampagner på engelsk.

Gå på jagt efter kultister og lede halvguder

Et andet sjovt samarbejdsspil er Mansions of Madness (2nd edition). Her påtager man sig rollerne som efterforskere, der tager ud for at undersøge en banal kriminalsag – der dog hurtigt viser sig at inkludere kultister, monstre, portaler og halvguder inspireret af H.P. Lovecrafts Cthulhu-fortællinger.

Spil og historie er drevet af en app, som gør oplevelsen flydende, intuitiv og ofte også temmelig stressende.

I øvrigt har skabninger fra andre dimensioner det ofte med at gøre folk vanvittige, så man kan ikke altid regne med, at ens karaktér gør præcis, som vedkommende får besked på. Det giver alt sammen lidt ekstra spænding.

Ryd hulerne for monstre

Lidt beslægtet er Gloomhaven, der p.t. er blandt de mest roste nyere brætspil. Her skal man som helte på en serie eventyr udrydde monstre og løse opgaver, mens man selv stiger i styrke og erfaring – omtrent som i klassiske fantasirollespil.

Men man kan også blive straffet af spillet, hvis man er for langsom, uduelig eller uheldig undervejs, så der pludselig mangler vigtige ressourcer til næste udfordring.

Krævende overlevelse på øde ø

Endelig kommer man ikke uden om Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island, der ofte nævnes som et af de bedste nyere samarbejdsspil overhovedet.

Her skal man overleve længe nok på en ø til, at man kan tænde et kæmpe bål og tilkalde et forbipasserende skib.

Det lyder jo nemt nok, men udfordringerne er hårde, og man vil ofte opleve at dø af sult og skader undervejs. Hvis vejret eller de vilde dyr da ikke tager livet eller modet fra én først.

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island er et kompliceret spil, man skal bruge tid og kræfter på at lære at kende ordentligt, og det er langtfra så tilgængeligt som f.eks. Pandemic.

Til gengæld er det enormt tilfredsstillende, når en strategi faktisk lykkes, og man mod forventning overlever en rigtig træls orkan eller mødet med en sulten tiger.

Spillet byder på enorm variation og rummer en række ekstra historier og udfordringer, hvis man – af årsager som undertegnede ikke lige kan gennemskue – finder basisscenariet for nemt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere