Artikel top billede

Brætspil: Samarbejd eller dø

Kooperative brætspil giver en sjov og helt anderledes spiloplevelse, hvor samarbejde og koordination er afgørende for at overleve fra runde til runde.

Selv om samfundet så småt begynder at åbne igen her efter påske, kommer der alligevel til at stå obligatorisk hjemlig hygge på de flestes kalender i en rum tid fremover. Her kommer brætspil til sin ret.

I sidste uge var vi omkring de såkaldte engine building games, men denne gang skal det handle om en anden genre i hastig vækst – nemlig de såkaldte kooperative eller samarbejdsorienterede brætspil.

For hvor klassiske brætspil handler om at vinde over sine medspillere, kæmper man her sammen mod spillet, der ofte er båret af en overordnet historie eller et tema.

Slå sygdommene ned i tide

En klassisk samarbejdstitel er Pandemic, hvor man samarbejder som specialister om at udrydde et antal sygdomme, før de spreder sig over hele kloden.

Spillet er utroligt populært, hvilket ikke kun skyldes en akut opstået virusmasochisme i den brede befolkning.

Men snarere, at det er et supergodt spil, som er nemt at lære, svært at mestre og let kan gradueres i sværhedsgrad.

Både grundspil og første udvidelse findes på dansk, men der findes et hav af udvidelser og endda kampagner på engelsk.

Gå på jagt efter kultister og lede halvguder

Et andet sjovt samarbejdsspil er Mansions of Madness (2nd edition). Her påtager man sig rollerne som efterforskere, der tager ud for at undersøge en banal kriminalsag – der dog hurtigt viser sig at inkludere kultister, monstre, portaler og halvguder inspireret af H.P. Lovecrafts Cthulhu-fortællinger.

Spil og historie er drevet af en app, som gør oplevelsen flydende, intuitiv og ofte også temmelig stressende.

I øvrigt har skabninger fra andre dimensioner det ofte med at gøre folk vanvittige, så man kan ikke altid regne med, at ens karaktér gør præcis, som vedkommende får besked på. Det giver alt sammen lidt ekstra spænding.

Ryd hulerne for monstre

Lidt beslægtet er Gloomhaven, der p.t. er blandt de mest roste nyere brætspil. Her skal man som helte på en serie eventyr udrydde monstre og løse opgaver, mens man selv stiger i styrke og erfaring – omtrent som i klassiske fantasirollespil.

Men man kan også blive straffet af spillet, hvis man er for langsom, uduelig eller uheldig undervejs, så der pludselig mangler vigtige ressourcer til næste udfordring.

Krævende overlevelse på øde ø

Endelig kommer man ikke uden om Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island, der ofte nævnes som et af de bedste nyere samarbejdsspil overhovedet.

Her skal man overleve længe nok på en ø til, at man kan tænde et kæmpe bål og tilkalde et forbipasserende skib.

Det lyder jo nemt nok, men udfordringerne er hårde, og man vil ofte opleve at dø af sult og skader undervejs. Hvis vejret eller de vilde dyr da ikke tager livet eller modet fra én først.

Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island er et kompliceret spil, man skal bruge tid og kræfter på at lære at kende ordentligt, og det er langtfra så tilgængeligt som f.eks. Pandemic.

Til gengæld er det enormt tilfredsstillende, når en strategi faktisk lykkes, og man mod forventning overlever en rigtig træls orkan eller mødet med en sulten tiger.

Spillet byder på enorm variation og rummer en række ekstra historier og udfordringer, hvis man – af årsager som undertegnede ikke lige kan gennemskue – finder basisscenariet for nemt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere