Bog: Innovation fungerer bedst i fred og frihed

Ny bog sætter fokus på, hvordan innovation fungerer i praksis – og illustrerer med talrige eksempler, hvordan processen forløber mest smidigt, hvis regeringer og store virksomheder blander sig udenom.

Menneskeheden forsøger konstant at gøre alt hurtigere, smartere, billigere eller mere velfungerende. Mange tror imidlertid, at teknologier ofte er produkt af én virkeligt smart opfinder med en god idé.

Det er sjældent tilfældet, hvilket forfatteren Matt Ridley beskæftiger sig med i How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom, som udkommer 19. maj.

Tværtimod er alt fra dampmaskiner og forbrændingsmotorer til computere og søgemaskiner opstået som resultatet af innovation.

Kollektiv udvikling – og farvel til natpotten
Det handler ikke om den ensomme, geniale Georg Gearløs-opfinder i sit værksted. Innovation er langt oftere en kollektiv proces, hvor mange deltagere sammen eller hver for sig bidrager med små ændringer, der – trods tilbageskridt undervejs – over tid munder ud i et mere velfungerende hele.

Indendørs toiletter med skyl er et godt eksempel. De har eksisteret i forskellige former og er blevet udviklet gennem årtusinder. Men mange af udgaverne var ikke specielt populære. Der lugtede nemlig stygt fra afløbet, selv om man gjorde mange forsøg på at undgå det. Ja, faktisk var den gode, gamle natpotte, som man bar ud og tømte om morgenen, i reglen at foretrække.

Først med den U-formede vandlås, som holdt gasserne nede i kloakken, vandt konceptet indpas. Hvilket vi kan være taknemmelige for i dag.

Regeringer og koncerner skal holde fingrene for sig selv
Matt Ridley mener, at innovation næsten altid har gavn af at foregå i et miljø, hvor de bedste ideer og klareste hjerner får lov at spille frit bold med hinanden. Men sådan går det ikke altid. Tværtimod søger både koncerner og regeringer ofte at bremse eller helt stoppe innovationsprocessen.

Måske truer udviklingen en indbringende branche eller forretningsmodel og giver topchefer nervøse trækninger. Eller også opfattes teknologierne som farlige eller har potentiale til at rykke ved status quo, hvilket regeringer sjældent er begejstrede for.

Andre gange forsøger man omvendt at gennemføre en top-down styring eller at sætte fut i innovationsprocessen med centrale initiativer, hvilket heller ikke altid virker.

Tag blot vores hjemlige Diruptionsråd. Her havde den daværende regering store ambitioner om, at man – hvis blot man samlede tilstrækkeligt mange af kongerigets kvikkeste hjerner i ét rum – ville ende med en masse gode ideer, som satte godt gang i dansk innovationsindsats.

I dag husker vi imidlertid mest rådet for en deltagende skuespillers kække bemærkning om, at innovation handlede om at ”gøre som indianerne”, brænde hele molevitten ned med jævne mellemrum og starte forfra.

Det er tvivlsomt, om Matt Ridley kender netop dén historie. Men den illustrerer hans pointe ganske godt. Nemlig at innovation ikke er en proces, der kan planlægges eller styres minutiøst.

Innovation fungerer tværtimod allerbedst, når deltagerne i processen får lov at udveksle ideer, udvikle koncepter og prøve ting af, uden at alt for mange kigger dem over skulderen og blander sig undervejs.

Titel: How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom. Forfatter: Matt Ridley. Udkommer: 19. maj


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.