Artikel top billede

Bog: Innovation fungerer bedst i fred og frihed

Ny bog sætter fokus på, hvordan innovation fungerer i praksis – og illustrerer med talrige eksempler, hvordan processen forløber mest smidigt, hvis regeringer og store virksomheder blander sig udenom.

Menneskeheden forsøger konstant at gøre alt hurtigere, smartere, billigere eller mere velfungerende. Mange tror imidlertid, at teknologier ofte er produkt af én virkeligt smart opfinder med en god idé.

Det er sjældent tilfældet, hvilket forfatteren Matt Ridley beskæftiger sig med i How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom, som udkommer 19. maj.

Tværtimod er alt fra dampmaskiner og forbrændingsmotorer til computere og søgemaskiner opstået som resultatet af innovation.

Kollektiv udvikling – og farvel til natpotten

Det handler ikke om den ensomme, geniale Georg Gearløs-opfinder i sit værksted. Innovation er langt oftere en kollektiv proces, hvor mange deltagere sammen eller hver for sig bidrager med små ændringer, der – trods tilbageskridt undervejs – over tid munder ud i et mere velfungerende hele.

Indendørs toiletter med skyl er et godt eksempel. De har eksisteret i forskellige former og er blevet udviklet gennem årtusinder. Men mange af udgaverne var ikke specielt populære. Der lugtede nemlig stygt fra afløbet, selv om man gjorde mange forsøg på at undgå det. Ja, faktisk var den gode, gamle natpotte, som man bar ud og tømte om morgenen, i reglen at foretrække.

Først med den U-formede vandlås, som holdt gasserne nede i kloakken, vandt konceptet indpas. Hvilket vi kan være taknemmelige for i dag.

Regeringer og koncerner skal holde fingrene for sig selv

Matt Ridley mener, at innovation næsten altid har gavn af at foregå i et miljø, hvor de bedste ideer og klareste hjerner får lov at spille frit bold med hinanden. Men sådan går det ikke altid. Tværtimod søger både koncerner og regeringer ofte at bremse eller helt stoppe innovationsprocessen.

Måske truer udviklingen en indbringende branche eller forretningsmodel og giver topchefer nervøse trækninger. Eller også opfattes teknologierne som farlige eller har potentiale til at rykke ved status quo, hvilket regeringer sjældent er begejstrede for.

Andre gange forsøger man omvendt at gennemføre en top-down styring eller at sætte fut i innovationsprocessen med centrale initiativer, hvilket heller ikke altid virker.

Tag blot vores hjemlige Diruptionsråd. Her havde den daværende regering store ambitioner om, at man – hvis blot man samlede tilstrækkeligt mange af kongerigets kvikkeste hjerner i ét rum – ville ende med en masse gode ideer, som satte godt gang i dansk innovationsindsats.

I dag husker vi imidlertid mest rådet for en deltagende skuespillers kække bemærkning om, at innovation handlede om at ”gøre som indianerne”, brænde hele molevitten ned med jævne mellemrum og starte forfra.

Det er tvivlsomt, om Matt Ridley kender netop dén historie. Men den illustrerer hans pointe ganske godt. Nemlig at innovation ikke er en proces, der kan planlægges eller styres minutiøst.

Innovation fungerer tværtimod allerbedst, når deltagerne i processen får lov at udveksle ideer, udvikle koncepter og prøve ting af, uden at alt for mange kigger dem over skulderen og blander sig undervejs.

Titel: How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom. Forfatter: Matt Ridley. Udkommer: 19. maj
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.