Artikel top billede

Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen. (Foto: Kristian Brasen / Kristian Brasen)

"Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med"

Kulturminister Joy Mogensen (S) er midlest talt opfaren over Googles måde at agere på i Danmark. Kritikken kommer efter et møde om tech-gigantens rolle i Danmark. Google sendte ifølge Joy Mogensen en "dygtig kommunikationsmedarbejder".

Kulturminister Joy Mogensen er ude med riven over for mægtige Google.

Det sker efter et møde i Kulturministeriet med tech-giganten, hvor Google ifølge Joy Mogensen sender en "dygtig kommunikationsmedarbejdere" til at tale om sagerne med den kortevarige fjernelse af Ramasjang-appen og forhandlinger mellem YouTube og Koda, hvor Google har fjernet al dansk musik omfattet af Koda.

Det skriver filmmagasinet Ekko.

"Google er en fuldstændigt uigennemsigtig og uigennemtrængelig organisation, der styres af nogle algoritmer og mennesker, som beslutningstagere ikke kan komme i kontakt med," lyder det fra Joy Mogensen i interviewet, der fortsætter:

"Det hører jeg også fra mange folk ude i brancherne. I Danmark er vi vant til, at vi kan aftale retningslinjer, så vi kan leve sammen og trives, men når man aldrig kan komme i kontakt med dem, der faktisk tager beslutningerne, udgør det et demokratisk problem i sig selv."

Læs også: Forhandlinger mellem Koda og YouTube fortsætter - dansk musik fortsat udelukket fra YouTube på ubestemt tid

Det handlede mødet om

Mødet skulle handle om, hvordan Google har blokeret for al dansk musik omfattet af Koda fra YouTube som led i forhandlingerne om en ny aftale med Koda, samt Google kortvarige fjernelse af adgangen til DR's Ramasjang-app fra Google Play Store på grund af, at en lakridspibe blev anset som promovering af tobaksprodukter.

Ifølge kulturministeren sad alle partiernes kulturordfører og hende selv over for, hvem hun beskriver, som en dygtig kommunikationsmedarbejder i form af Googles politiske chef i Danmark og Norge, Christine Sørensen.

Læs mere om mødet her: Google skal stå skoleret over for kulturministeren: Skal forklare censur af dansk indhold

Joy Mogensen forklarer, at de ikke nåede frem til en løsning - tværtimod kalder ministeren problematikkerne for en af de største frihedskampe i hendes generation, og vil blandt andet søge at få et EU-direktiv implementeret så stramt som muligt.

Sagerne omhandler blandt andet Google, der 1. august fjernede al dansk musik fra YouTube, da parterne med Koda på den ene side og selskabet Polaris Music Hub på den anden ikke kunne blive enige om vilkårene.

Fra Googles Christine Sørensen lyder meldingen, at der er mange komplekse problemstillinger ved en øget regulering af internettet - noget som Google gerne bidrager med forslag til at løse.

Læs også: Minister varsler nye 'mere rimelige spilleregler' for Google efter censur af dansk indhold