Forsvarsminister, Trine Bramsen (S). Foto: Forsvarsgalleriet.

Eksperter jubler over regeringens kommende cyberstrategi: "Det her er så vigtigt"

It-branchen og flere eksperter roser regeringens udspil til en it-sikkerhedsplan, der bliver kaldt ambitiøs af både IT-Branchen og Dansk Erhverv.

It-organisationer på stribe er klar med ros til regeringens netop fremlagte strategi for Danmarks cyber- og informationssikkerhed.

Den tidligere regerings cyberplan står til at udløbe næste år, og derfor lancerer forsvarsminister, Trine Bramsen (S), og finansminister, Nicolai Wammen (S), nu, at der er en ny på vej.

Den kommende strategi høster også allerede roser fra flere eksperter og interesseorganisationer.

”Cyberangreb og it-kriminelle lægger virksomheder ned og koster både borgere og Danmark millioner. Og kan i værste fald medføre, at samfundet ikke kan fungere. Så der er i den grad behov for en national cyberstrategi, så vi kan få styrket vores digitale forsvarsværker,” siger Bjarke Alling, formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i sikkerhedsselskabet Liga, i en pressemeddelelse.

Læs også: Fire temaer skal øverst på dagsordenen i kommende national strategi for cybersikkerhed: Se dem her

Skal forankres i ledelsen.
Et af elementerne i den nye strategi bliver at forankre ansvaret for it-sikkerheden hos ledelsen, og skal sikre at området bliver prioriteret.

Og netop det glæder man sig over på tværs af flere organisationer. Det er netop et området man har efterspurgt længe.

"Sidste år fik Center for Cybersikkerhed kun 38 indberetninger om sikkerhedshændelser, fordi rigtigt meget viden stadig ligger usystematiseret og decentralt. Så vi glæder os over, at videndeling og samarbejde om cybersikkerhed er kommet så centralt på agendaen som det er. Det er hele forudsætning for, at vi sammen kan styrke sikkerheden i Danmark,” udtaler Bjarke Alling.

Læs også: DI efterlyser konkrete krav til it-sikkerheden fra regeringen: Skal omfatte flere danske virksomheder

Også hos DKCert glæder organisationens DPO sig over det nye tiltag.

"Det er simpelthen det vigtigste element i den kommende strategi. Det burde allerede være en selvfølge, men det er det desværre ikke, så jeg er glad for, at der endelig kommer fokus på det," siger Morten Eeg Ejrnæs Nielsen på LinkedIn.

Hos Dansk Erhverv glæder man sig også over flere dele af strategien som finansministeren har lagt frem sammen med forsvarsministeren.

"Der er gode takter i regeringens kommissorium til ny strategi for cyber- og informationssikkerhed. Ikke mindst det der handler om øget samspil på tværs af den offentlige og private sektor og hele landet. Videndeling er afgørende. Vi ser frem til samarbejder om at gøre sigtelinjer til handling og robusthed. Behovet er massivt,” siger Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk fagchef i Dansk Erhverv, i en meddelelse.

Men selvom der er stor ros til regeringen, så er problemet ikke løst med præsentationen af den nye strategi påpeger flere af organisationerne.

Tidligere har fokus været på de statslige institutioner i den nuværende strategi. Det skal ændres, lyder det fra IT-Branchen.

"Det er vigtigt, at det bliver en samlende national strategi, hvor man også tænker kommunerne og regionerne ind, da de om nogen driver en stor del af de samfundskritiske funktioner, som netop kan blive angrebet,” fortæller Bjarke Alling i meddelelsen.

Læs den tidligere strategi her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker
Premium
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen lancerer for første gang robot baseret på kunstig intelligens: Skal skære op mod 400 timers tastearbejde væk
En ny RPA-robot skal effektivisere sagsbehandlingen hos Motorstyrelsen med op mod 400 timer mindre tastearbejde årligt. Robotten er udviklet i Udviklings- og Forenklingsstyrelsens store kunstig intelligens- og RPA-afdeling, der nu vil sætte endnu mere turbo på kunstig intelligens i RPA-løsninger.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.