(Foto: Dan Jensen)

EU vil kunne tvangsopslitte tech-giganter som er ‘too big to care’

EU er bekymret over, at tech-giganter kan blive så store, at de bliver ‘too big to care’ og vil i gang med at sikre, at EU kan tvangsopsplitte dem eller tvinge dem til frasalg i EU.

EU skal kunne tvangsopslitte tech-giganterne eller tvinge dem til at sælge dele af deres europæiske forretninger.

Sådan lyder det fra EU’s kommissær for indre markeder, franskmanden Thierry Breton, der nu ifølge Financial Times har foreslået, at EU formulerer regler, som kan sikre disse voldsomme sanktioner, hvis tech-selskaberne bliver så dominerende, at det rammer forbrugere eller konkurrencen på markedet.

Ifølge Thierry Breton skal muligheden for tvangsopsplitning i givet fald alene anvendes i ekstreme tilfælde.

Ligeledes foreslår han, at EU sikrer sig muligheden for helt at udelukke store tech-selskaber fra at operere på bestemte markeder.

Avisen skriver, at EU overvejer at indføre et rating-system for virksomheders opførsel inden for eksempelvis skatte-betalinger og hastigheden, hvormed de fjerner ulovligt indhold.

“Der er en fornemmelse blandt slutbrugerne af disse platforme, at de er blevet ‘too big to care,’” siger Thierry Breton til avisen.

Han sammenligner de store tech-selskabers magt med den magt, som finans-sektoren havde før finanssektoren brød sammen og udløse den store finanskrise i 2008.

Derfor bør lovgiverne nu sikre, at de bliver tøjlet på samme måde, som finansektoren blev tøjlet i kølvandet på finanskrisen.

Læs også:

EU pønser på at skabe et særligt indre marked for data - skal anvendes som våben mod de store amerikanske tech-giganter

Facebook, Google og Twitter i brev til EU: Vil ikke holdes ansvarlig for indhold

Ny lov sikrer virksomheder flere rettigheder overfor digitale platforme
Premium
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen lancerer for første gang robot baseret på kunstig intelligens: Skal skære op mod 400 timers tastearbejde væk
En ny RPA-robot skal effektivisere sagsbehandlingen hos Motorstyrelsen med op mod 400 timer mindre tastearbejde årligt. Robotten er udviklet i Udviklings- og Forenklingsstyrelsens store kunstig intelligens- og RPA-afdeling, der nu vil sætte endnu mere turbo på kunstig intelligens i RPA-løsninger.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.