Artikel top billede

Ny lov sikrer virksomheder flere rettigheder overfor digitale platforme

En række nye EU-regler er netop trådt i kraft, og de giver virksomheder, der sælger via digitale platforme, flere rettigheder.

Fremover får virksomheder, der sælger ydelser på digitale platforme, flere rettigheder.

Det sikrer en ny EU-lovgivning, der trådte i kraft 12. juli 2020.

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lovgivningen skal regulere forholdet mellem digitale platforme som Amazon, Facebook Marketplace samt DBA og virksomheder, der sælger produkter eller ydelser via platformene.

Læs også: Ny lov skal beskytte danske virksomheder mod at blive smidt af digitale platforme

"Digitale platforme forbindes ofte med de store af slagsen, som Google og Amazon, men der er også rigtig mange mindre, og forbrugerne har taget dem til sig. I 2018 var det næsten 200 platforme, som formidlede køb, salg og udlejning i Danmark. Af samme grund har vi platformene som et særligt fokusområde: Det er vigtigt, at markederne også her er velfungerende," lyder det fra Jakob Hald, direktør i konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Virksomheder bliver klemt

EU’s såkaldte P2B-forordning (platform-to-business), der netop er trådt i kraft, dækker et helt nyt lovområde, som regulerer forholdet mellem de digitale platforme og virksomhederne, der er til stede på dem.

Forordningen har til formål at skabe gode rammevilkår for virksomhederne, blandt andet ved at skabe gennemsigtighed og effektive klagemuligheder, skriver styrelsen.

Platformene giver virksomheder mange muligheder. Eksempelvis adgang til nye kundegruper.
Der er dog visse udfordringer for de virksomheder, der befinder sig på platformene, lyder det.

"De digitale platforme åbner mange nye muligheder for både virksomheder og forbrugere. Men samtidig kan platformene klemme virksomheder, der bruger platformene som salgskanal, og det kan have stor betydning for virksomhedernes succes. Med de nye regler kan vi gribe effektivt ind, hvis platformene ikke er gennemsigtige over for virksomhederne," skriver Jakob Hald.

Konsulenthuset Incentive har udarbejdet en analyse for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, på baggrund af interviews med knap 300 danske virksomheder, som benytter digitale platforme som salgskanal.

Analysen viser blandt andet, at hver fjerde virksomhed har oplevet, at den digitale platform har ændret handelsbetingelserne uden varsel eller begrundelse.

Derudover oplever seks ud af ti virksomheder uklarhed omkring, hvordan platformene rangerer de forskellige ydelser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere