Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU pønser på at skabe et særligt indre marked for data - skal anvendes som våben mod de store amerikanske tech-giganter

EU's store plan for at udfordre tech-mastodonternes dominans: Et fælles marked for data efter principper om åbenhed af data og fælles standarder.

Den Europæiske Union præsenterer i denne uge en plan for, hvordan amerikanske tech-giganter som Facebook, Google og Facebooks datadominans kan stækkes, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker i en nyligt udarbejdet plan foreslået af kommissionen, som mediet har haft i hænde.

I det 25 sider lange forslag tegnes omridset af, hvad der betegnes som ”et indre, europæisk marked for data, et fællesmarked for data” indenfor unionens grænser.

Her er sigtet at udnytte de store mængder industrielle og professionelle data og gøre dem tilgængelige for teknologisk innovation.

Målet skal indfries ved at indføre nye regler for datadeling på tværs af grænser samt standardisering af datasæt på tværs af industrier som produktion, klima, bilindustrien, finansielle services, landbrug og energi-sektoren.

På sigt vil andre tiltag introduceres for at åbne op for større offentlige databaser indenfor miljø, vejr, statistik, lokationsdata og virksomheds oplysninger til fri afbenyttelse.

I forslaget lægges der også op til at læmpe eksisterende regler, der står i vejen for deling af data.

Forslaget skal fremlægges i sin endelige form 19. februar.

Morgendagens vindere

Med det nye forslag håber EU på at give mindre data-drevne virksomheder mulighed for at konkurrere mod de altdominerende amerikanske tech-mastodonter.

”I øjeblikket har et fåtal af kæmpe tech-virksomhedeer en stor andel af klodens data. Det er en kæmpe sårbarhed for datadrevne virksomheders muligheder for at spire, vokse og innovere i dag. Det gælder også i Europa, men der er store muligheder i sigte,” lyder det i kommissionens forslag.

Samtidig åbnes der op for at introducere regler, der kan afholde store online platforme fra at kunne diktere betingelserne for brug og adgang til deres dataplatforme.

I dokumentet lægges der vægt på, hvordan konkurrence fra USA og Kina definerer efter hvilke regler data skal håndteres kloden over. Med et indre marked for data håbes der på at skabe en modpol.

”Dagens vindere er ikke nødvendigvis morgendagens vindere,” lyder det i forslaget.

Europæisk fremtid

Forslaget kommer et halvt år efter, at en anden storstilet plan er blevet udarbejdet i Bruxelles.

Sidst på sommeren 2019 blev det forslået at skabe en kæmpemæssig teknologi-fond med et budget på over 100 milliarder euro: The European Future Fund.

Læs også: Kæmpe EU-fond skal genrejse Europa som tech-stormagt: Vil spendere over 700 milliarder på virksomheder, der kan udfordre tech-giganterne