(Foto: Dan Jensen)

EU pønser på at skabe et særligt indre marked for data - skal anvendes som våben mod de store amerikanske tech-giganter

EU's store plan for at udfordre tech-mastodonternes dominans: Et fælles marked for data efter principper om åbenhed af data og fælles standarder.

Den Europæiske Union præsenterer i denne uge en plan for, hvordan amerikanske tech-giganter som Facebook, Google og Facebooks datadominans kan stækkes, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker i en nyligt udarbejdet plan foreslået af kommissionen, som mediet har haft i hænde.

I det 25 sider lange forslag tegnes omridset af, hvad der betegnes som ”et indre, europæisk marked for data, et fællesmarked for data” indenfor unionens grænser.

Her er sigtet at udnytte de store mængder industrielle og professionelle data og gøre dem tilgængelige for teknologisk innovation.

Målet skal indfries ved at indføre nye regler for datadeling på tværs af grænser samt standardisering af datasæt på tværs af industrier som produktion, klima, bilindustrien, finansielle services, landbrug og energi-sektoren.

På sigt vil andre tiltag introduceres for at åbne op for større offentlige databaser indenfor miljø, vejr, statistik, lokationsdata og virksomheds oplysninger til fri afbenyttelse.

I forslaget lægges der også op til at læmpe eksisterende regler, der står i vejen for deling af data.

Forslaget skal fremlægges i sin endelige form 19. februar.

Morgendagens vindere
Med det nye forslag håber EU på at give mindre data-drevne virksomheder mulighed for at konkurrere mod de altdominerende amerikanske tech-mastodonter.

”I øjeblikket har et fåtal af kæmpe tech-virksomhedeer en stor andel af klodens data. Det er en kæmpe sårbarhed for datadrevne virksomheders muligheder for at spire, vokse og innovere i dag. Det gælder også i Europa, men der er store muligheder i sigte,” lyder det i kommissionens forslag.

Samtidig åbnes der op for at introducere regler, der kan afholde store online platforme fra at kunne diktere betingelserne for brug og adgang til deres dataplatforme.

I dokumentet lægges der vægt på, hvordan konkurrence fra USA og Kina definerer efter hvilke regler data skal håndteres kloden over. Med et indre marked for data håbes der på at skabe en modpol.

”Dagens vindere er ikke nødvendigvis morgendagens vindere,” lyder det i forslaget.

Europæisk fremtid
Forslaget kommer et halvt år efter, at en anden storstilet plan er blevet udarbejdet i Bruxelles.

Sidst på sommeren 2019 blev det forslået at skabe en kæmpemæssig teknologi-fond med et budget på over 100 milliarder euro: The European Future Fund.

Læs også: Kæmpe EU-fond skal genrejse Europa som tech-stormagt: Vil spendere over 700 milliarder på virksomheder, der kan udfordre tech-giganterne


mest debatterede artikler

Premium
Millionvis af Android-apps har kurs mod din Windows-pc: Forstå hvad Microsofts ’Project Latte’ går ud på
Microsoft forsøger atter en gang at få Android-programmer til at fungere med Windows 10. Spørgsmålet bliver, om de nye bestræbelser vil åbne op for en kattelem eller en ladeport af nye apps til Windows 10 økosystemet.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.