Teleselskabet 3 dropper Huawei som 5G-leverandør: Svenske Ericsson vinder aftalen

Teleselskabet 3 har valgt at droppe kinesiske Huawei som 5G-leverandør. Derved mister selskabet sin sidste aftale med en dansk mobiloperatør. Den store 5G-ordre tilfalder i stedet svenske Ericsson.

Huawei lider endnu et nederlag på dansk grund.

Teleselskabet 3 har nemlig valgt at droppe Huawei som leverandør af det nye 5G-mobilnetværk. Milliardaftalen tilfalder i stedet svenske Ericsson.

Det skriver Berlingske.

Nu er det Ericsson, der skal udskifte og opgradere hele 3's mobilnet. Det gælder alt fra netværks kernedele til de fysiske telemaster.

"Der er tale om en fælles aftale for Danmark og Sverige," oplyser 3's kommunikationschef, Rikke Juul Rokkedal Therkildsen, til Berlingske.

Indtil nu har Huawei været netværksleverandør hos 3. Men selve ordren på netværksopgradering har været til forhandling gennem det seneste år.

Gennem de seneste år er presset på kinesiske Huawei vokset, da der fra amerikansk hold har lydt flere beskyldninger om spionage og bagdøre. Det er anklager, som Huawei blankt afviser.

3, der er landets tredjestørste teleselskab, har 1,46 millioner kunder i Danmark.

Den nyligt indgåede aftale vil betyde, at alt udstyr fra Huawei vil blive fjernet og udskiftet med udstyr på Ericsson, skriver mediet.

TDC's farvel til Huawei
Tilbage i marts 2019 kunne TDC som Danmarks største teleselskab annoncere, at Huawei blev helt droppet som leverandør til fremtidens 5G-netværk.

Her blev det også Ericsson, der løb med den kontrakt i stedet for. Huawei havde ellers stået for udbygningen af TDC's 4G-mobilnetværk siden 2014.

Dengang kom det frem, at Huaweis danske forretning led økonomisk under den mistede aftale, der blev opsagt før tid.

Læs også: Ericsson skal overtage drift af TDC's netværk om allerede to uger: Huawei færdig som hovedleverandør et år før kontraktudløb

Det kinesiske selskab skrev således i årsregnskabet, at tabet af positionen som service provider til TDC's trådløse netværk vil mindske selskabets omsætningen for 2019.

Huawei forventede, at det kommer til at koste 26 millioner euro - små 200 millioner kroner - på omsætningen, mens også indtjeningen vil blive ramt.

“Indtjeningen vil anslået blive ramt negativt med omkring 1,3 millioner euro,” lød det fra selskabet, hvilket svarer til cirka 10 millioner kroner.

Svensk udelukkelse af Huawei
For godt en måned siden valgte den svenske Post- og Telestyrelse (PTS) at udelukke Huawei og kinesiske ZTE i det svenske 5G-mobilnet.

20. oktober 2020 kom PTS med beslutningen om vilkårene for de nærtstående auktioner om 5G-frekvenserne.

Modsat tidligere indeholdte denne beslutning betingelser for, at ny installation og implementering af kernefunktioner i de nuværende frekvensbånd ikke må udføres med produkter fra de kinesiske leverandører, Huawei og ZTE.

Det kan du læse mere om her: Domstol stopper svensk Huawei-forbud: 5G-auktioner udskydes

Efter beslutningen har Huawei appelleret afgørelsen fra PTS. Desuden har selskabet anmodet om inhibering, hvilke vil sige, at beslutningen trækkes tilbage for at gå gennem en domstol.

Den svenske domstol skal nu tage stilling til Huaweis appel, hvorefter PTS skal kommentere på sagen, inden den kan afsluttes.

Indtil videre er de svenske 5G-frekvensauktioner udsat på ubestemt tid.


mest debatterede artikler

Premium
Hårde år forude for kinesiske tech-selskaber: Joe Biden ser ud til at fastholde hård kurs mod Kina
Med en nye præsident i Det Hvide Hus kommer en ny Kina-politik. Men umiddelbart ser Joe Biden ud til at fastholde Donald Trumps hårde kurs mod Kina.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.