Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Dansk pensionskasse sælger aktier i kinesiske overvågningsfirma / Tesla rammer vild markedsværdi / KMD skal stå for corona-test under håndbold-EM

Dansk pensionskasse sælger aktier i kinesiske overvågningsfirma. Tesla rammer vild markedsværdi. KMD skal stå for corona-test under håndbold-EM. Black friday og julehandlen lokker de it-kriminelle frem. Deltag i Rigspolitiets hacker julekalender. Deltag i Rigspolitiets hacker julekalender

Morning.

Her kommer onsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

Den første historie denne morgen handler om det kontroversielle kinesiske overvågningsselskab Hikvision, som endnu et dansk pensionsselskab, nu har valgt at droppe.

Dansk pensionskasse sælger aktier i kinesiske overvågningsfirma

Den danske pensionskasse Akademikerpension sælger nu alle sine aktier, til en samlet en værdi på 18 millioner kroner, i det kinesiske firma Hikvision. Det skriver Finans.

Hikvision udvikler teknologi til kameraovervågning, men både de amerikanske myndigheder og flere menneskerettighedsorganisationer har anklaget selskabet for at lade sin avancerede teknologi anvende til masseovervågning og til forfølgelse af det religiøse mindretal uighurerne.

Pensionskasserne PKA og Lærernes pension har ifølge Finans allerede skilt sig af med deres aktier.

Tesla rammer vild markedsværdi

Elon Musks elbilsfirma Tesla har nu en markedsværdi på intet mindre end 500 milliarder dollar. Det skriver CNBC.

Tirsdag lukkede selskabet aktie således i kurs 555,38 dollar, hvilket svarer til en stigning på 6,4 procent.

Alene i 2020 er Teslas aktiekurs blevet femdoblet.

KMD skal stå for corona-test under håndbold-EM

Det bliver KMD, der får ansvaret for at teste kontinentets bedste kvindelige håndboldspillere under håndbold-EM for kvinder i Danmark.

Det oplyser KMD i en pressemeddelelse.

Håndboldsspillerne testes med PCR-test af den type, som anvendes i resten af sundhedsvæsenet, og KMD skal sammen med det delvis KMD-ejede selskab Qlif løfte opgaven.

”Professionel sport har lidt under coronakrisen og de medfølgende restriktioner. Det kræver en grundig teststrategi og mulighed for akut isolation af smittede at gennemføre et EM, og derfor er det så meget desto mere imponerende, at Danmark påtager sig det fulde værtsansvar. Vi er i KMD og Qlife stolte af, at vi kan levere det test-setup, der skal til,” siger områdedirektør i KMD Christian Binggeli-Winter ifølge en pressemeddelelse.

EM i håndbold for kvinder skydes i gang den torsdag den 3. december og løber frem til søndag den 20. december.

Black friday og julehandlen lokker de it-kriminelle frem

Både julehandlen og black friday forventes i meget høj grad at komme til foregå online i år, og det kan være guf for de it-kriminelle, skriver Finans.

Det er især forbrugernes betalingsoplysninger som de it-kriminelle har sigtekornet rettet mod, vurderer Spar Nord.

”Falder du over et uimodståeligt tilbud i en webshop, hvor prisen er uhørt lav, er det en god idé at sammenligne prisen på varen med priserne i andre webshops, inden du køber. Tilbuddet kan nemlig være lokkemad, der har til hensigt at få shoppeglade forbrugere til at indtaste deres kortoplysninger,” siger Stine Herred Sørensen, afdelingsdirektør i Spar Nord, til Finans.

Deltag i Rigspolitiets hacker-julekalender

Traditionen tro afvikler de digitale panserbasser hos det Nationale Cyber Crime Center, NC3, igen i år deres hacker-julekalender.

Ligesom de tidligere år får it-kyndige mulighed for at dyste med hinanden at løse en række digitale problemstillinger.

Du skal dog ikke gøre dig håb om at vinde hverken pebernødder, citronmåner eller andre godter. For NC3 understreger i en pressemeddelelse, at der udelukkende bliver kæmpet om æren og håneretten.

”Cyberkriminalitet er blevet mere udbredt, avanceret og grænseoverskridende, og vi ser et generelt behov for, at alle skærper opmærksomheden på it-sikkerhed. Cyberkriminalitet rammer private borgere, mindre erhvervsdrivende og større virksomheder, og de kriminelle bliver teknisk dygtigere og arbejder mere målrettet,” siger Sonny Olesen, politikommissær ved NC3, ifølge en pressemeddelelse.

Læs mere om julekalenderen på nc3ctf.dk.

Om dagen i dag: Napster bliver solgt

I slutningen af 90’erne revolutionerede Napster musikbranchen, da musikdelingstjenesten gjorde det lettere end nogensinde at downloade musik, som dog fortrinsvis af piratkopieret.

Succesen varede dog ikke længer. For selskabet blevet hurtigt overdænget med restssager, og den 25. november bød Roxio 5,3 millioner dollar for Napster. Et bud der får dage senere blev endeligt godkendt i forbindelse med Napsters konkurs.

Napster blev stiftet af Shawn Fanning og Sean Parker. Sidste nævnte blev sidenhed kendt for sin centrale rolle stiftelsen af Facebook, hvor han i filmen The Social Network bliver spillet af Justin Timberlake