Kinesisk navigations-system giver baghjul til det amerikanske GPS-system få måneder efter lancering

Det kinesiske BeiDou-system er godt på vej til at skubbe det amerikanske GPS-system af banen som verdens mest anvendte.

Det kinesiske navigations-system BeiDou stormer frem og er godt på vej til at sparke det herhjemme så velkendte amerikanske GPS-system af banen mange steder på jordkloden.

BeiDou-systemet har været under udvikling siden 1994, men blev først formelt lanceret i sommer. Og siden er det gået over stok og sten.

Ifølge Financial Times viser målinger fra det amerikanske satellit-selskab Trimle, at BeiDou allerede nu anvendes mere end GPS i 165 af verdens 195 hovedstæder.

Det skyldes ikke mindst, at BeiDou per default anvendes af de prisbillige kinesiske smartphones, der er meget udbredte i eksempelvis Afrika.

Ifølge avisen er Beidou - der som GPS oprindeligt blev udviklet til militære formål - meget præcis.

Det kinesiske navigationssystem består af 55 satellitter, hvoraf den sidste blev opsendt 23. juni i år.

Kina har siden den tredje krise i det taiwanske stræde i midten af 1990’erne været opsat på at udvikle sit eget navigationsssystem.

Dengang hævde Kina, at USA blokerede for GPS-signalet, hvilket gjorde, at kineserne mistede kontakt med flere af sine missiler.

Da der blev sat strøm til systemet i sommer, meddelte Kina, at det ‘uafhængige BeiDou-netværk meget bedre kan indfri kravene til Kinas nationale sikkerhed, økonomi og sociale udvikling.’

Desuden kan det kinesiske system levere ‘en mere stabil og pålidelig service samt et alternativ til det amerikansk-ejede Global Positioning System for den globale bruger,” hed det.

Kina lægger vægt på, at systemet er gratis og åbent og kan anvendes af alle - både borgere, virksomheder og industrier som eksempvis søfart, luftfart, rumfart og militær.

Du kan læse mere om BaiDou-systemet i denne artikel i The Diplomat.

EU har også et alternativ til GPS, nemlig Galileo-systemet, der blev tændt i 2016. Det har 26 satelliter i kredsløb om jordkloden, og flere smartphones fra blandt andet Apple, Google og Samsung anvender i dag data fra Galileo-netværket.

Også Rusland har sit eget navigations-system, Glonass.

Læs også:

Kina bygger sin egen GPS-konkurrent

Splinternyt GPS-alternativ debuterer i Aarhus: Nyt positioneringssystem kan zoome helt ned til en enkel centimeter

Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.