Kina bygger sin egen GPS-konkurrent

Kina opbygger et nyt system til satellit-navigation som alternativ til GPS og Galileo.

Det europæiske milliard-projekt Galileo, der skal skabe et alternativ til det amerikanske militære Global Positioning System (GPS), kan blive overhalet af kineserne. Kort efter midnat lokal tid har kineserne opsendt den tredje satellit til det kommende kinesiske navigationssystem, kaldet Kompas (Beidou).

Ligesom i Europa ønsker man i Kina at sikre fuld uafhængighed af det amerikanske GPS og det russiske Glonass, som kan blive slukket eller krypteret i tilfælde af militære konflikter.

Men det kinesiske Kompas er også en direkte konkurrent til Galileo, for begge sender på den samme radiofrekvens. Her gælder ”først-til-mølle” princippet – den der sætter sig på frekvensen først, kan beholde den.

Og nu har kineserne altså opsendt den tredje satellit, mens Galileo er stærkt forsinket. Der er allerede opsendt testsatellitter, men de første rigtige satelliter i Galileo-netværket sendes først op senere i år, og hele systemet er først klar i 2014.

Kompas skal starte allerede i 2012 i Asien og Stillehavsområdet – frem til 2020 skal der opbygges et verdensomspændende netværk med 35 satellitter. Det civile signal har angiveligt en nøjagtighed på ti meter, militæret har en særlig kanal med større præcision.

I 2020 vil der altså være mindst tre verdensomspændende satellit-navigationssystemer – amerikanske GPS, europæiske Galileo og kinesiske Kompas. Det europæiske er dog det eneste, som er helt fri for militær kontrol.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere