Efter gigantisk hack: USA truer med modangreb mod Rusland

USA's kommende præsident Joe Biden truer med modangreb mod Rusland efter det største hack i amerikansk historie.

Tidligere Stabschef for USA's vicepræsident Ron Klain udtaler, at kommende præsident i USA Joe Biden har gjort optræk til at gå til modangreb på de mistænkte russiske hackere, der er trængt ind i en række amerikanske regeringsorganer.

Det skriver Reuters.

”Det er ikke kun sanktioner. Der er skridt, vi kan tage for at nedbryde de udenlandske aktørers kapacitet til at engagere sig i denne form for angreb,” siger Ron Klain til tv-kanalen CBS.

Valgmulighederne for modangreb inkluderer økonomiske sanktioner og gengældelseshack mod russisk infrastruktur, fortæller kilder ifølge Reuters.

Læs også: Kendt russisk hackergruppe mistænkes for verdensomspændende angreb: Flere danske virksomheder er ramt

Biden, der bliver indsat som præsident 20. januar, får opbakning fra flere kanter. Bland andet fra den republikanske senator Mitt Romney, der mener, at et sådant angreb kræver et modsvar.

Også den demokratiske senator Mark Warner støtter kravet om gengældelse. Og Adam Schiff, den demokratiske formand for husets efterretningskomité, mener, at USA oven på sådan et angreb bør ”afskrække og reagere.”

Rusland nægter sig skyldig
Angrebet, som er blevet kaldt "det største angreb i amerikansk historie" benægter Kreml i Rusland dog enhver part i.

Men under en begivenhed til minde om 100-året for Ruslands udenlandske efterretningsagentur, SVR, roste Ruslands præsident Vladimir Putin agenturets arbejde og sagde, at han var imponeret over de "vanskelige professionelle operationer, der er blevet gennemført."

Læs også: Kendt dansk it-sikkerhedsekspert: Denne hackergruppe står bag angreb på sikkerheds-kæmpen FireEye

Hacket på de amerikanske statssystemer er blevet opdaget i forbindelse med et større angreb, der har rødder i den amerikanske teknologivirksomhed SolarWinds, som ufrivilligt har givet hackere adgang til virksomhedens kunder, som tæller store virksomheder i den private og offentlige sektor samt statsagenturer på globalt plan.

Det komplette omfang af hacket er endnu ikke klarlagt. Dog har administrerende direktør Kevin Mandia hos sikkerhedsvirksomheden FireEye fortalt CBS, at han anslår, at omkring 50 organisationer er påvirket af angrebet.
Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.