Artikel top billede

Bog: Ukendte forskere skabte grundlaget for dit teknologiske slaraffenland

I Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age fortæller Michael A. Hiltzik historien om Xerox's Palo Alto Research Center, hvor science-fiction blev til virkelighed.

Nogle klistrer begrebet ”Genialt!” på alt fra kvikke Facebook-bemærkninger til særligt vellykkede opskrifter på småkager eller tips til hurtigt at rense stoppede afløb.

Det handler dog nok mest om, hvor højt – eller rettere lavt – man sætter forventningerne til sine medmenneskers formåen.

De ansatte på Xerox's Palo Alto Research Center (PARC) var imidlertid geniale i ordets egentlige forstand.

Her banede man nemlig vejen for nutidens hyperteknificerede dagligdag. Længe før datahøst, machine learning, sociale medier og virtuelle møder var andet end ønsketænkning og science-fiction.

Det er emnet for Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age af Michael A. Hiltzik. Bogen har snart 20 år på bagen, men er stadig en af de bedste beretninger om et helt unikt forsknings- og innovationsmiljø.

I PRAC opfandt man grundlaget for de teknologier, der ligger til grund for pc’en, moderne brugergrænseflader, kontantautomaten, datadreven meterologi og meget, meget, meget mere.

Xerox, der ejede og drev laboratoriet, gav forskerne noget nær total frihed til at forfølge snart sagt ethvert spor – og en hel del vildspor.

Resultatet var teknologisk grundforskning i særklasse. Beklageligvis befandt moderselskabet sig langt fra næsten alle de markeder, hvor de kunne profitere på de mange gode ideer.

Derfor kom Xerox faktisk kun for alvor til at tjene penge på én af dem, nemlig laserprinteren; det gik så til gengæld også ganske godt.

Resten af ideerne kom andre virksomheder til gode, og både IBM, Apple og Microsoft har tjent utallige milliarder på at forfine teknologier og koncepter udviklet af de næsten anonyme PARC-ingeniører.

Sådan kan det gå. Men Dealers of Lightning gør opfinderne ære. Her får man hele historien om dengang, de støbte fundamentet under al den fantastiske teknologi, vi i dag tager for så givet, at det næsten kan være svært at huske en tid, hvor den ikke var her.

Titel: Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age. Forfatter: Michael A. Hiltzik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere