Artikel top billede

Bog: Ukendte forskere skabte grundlaget for dit teknologiske slaraffenland

I Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age fortæller Michael A. Hiltzik historien om Xerox's Palo Alto Research Center, hvor science-fiction blev til virkelighed.

Nogle klistrer begrebet ”Genialt!” på alt fra kvikke Facebook-bemærkninger til særligt vellykkede opskrifter på småkager eller tips til hurtigt at rense stoppede afløb.

Det handler dog nok mest om, hvor højt – eller rettere lavt – man sætter forventningerne til sine medmenneskers formåen.

De ansatte på Xerox's Palo Alto Research Center (PARC) var imidlertid geniale i ordets egentlige forstand.

Her banede man nemlig vejen for nutidens hyperteknificerede dagligdag. Længe før datahøst, machine learning, sociale medier og virtuelle møder var andet end ønsketænkning og science-fiction.

Det er emnet for Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age af Michael A. Hiltzik. Bogen har snart 20 år på bagen, men er stadig en af de bedste beretninger om et helt unikt forsknings- og innovationsmiljø.

I PRAC opfandt man grundlaget for de teknologier, der ligger til grund for pc’en, moderne brugergrænseflader, kontantautomaten, datadreven meterologi og meget, meget, meget mere.

Xerox, der ejede og drev laboratoriet, gav forskerne noget nær total frihed til at forfølge snart sagt ethvert spor – og en hel del vildspor.

Resultatet var teknologisk grundforskning i særklasse. Beklageligvis befandt moderselskabet sig langt fra næsten alle de markeder, hvor de kunne profitere på de mange gode ideer.

Derfor kom Xerox faktisk kun for alvor til at tjene penge på én af dem, nemlig laserprinteren; det gik så til gengæld også ganske godt.

Resten af ideerne kom andre virksomheder til gode, og både IBM, Apple og Microsoft har tjent utallige milliarder på at forfine teknologier og koncepter udviklet af de næsten anonyme PARC-ingeniører.

Sådan kan det gå. Men Dealers of Lightning gør opfinderne ære. Her får man hele historien om dengang, de støbte fundamentet under al den fantastiske teknologi, vi i dag tager for så givet, at det næsten kan være svært at huske en tid, hvor den ikke var her.

Titel: Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age. Forfatter: Michael A. Hiltzik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere