Artikel top billede

Bog: Ukendte forskere skabte grundlaget for dit teknologiske slaraffenland

I Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age fortæller Michael A. Hiltzik historien om Xerox's Palo Alto Research Center, hvor science-fiction blev til virkelighed.

Nogle klistrer begrebet ”Genialt!” på alt fra kvikke Facebook-bemærkninger til særligt vellykkede opskrifter på småkager eller tips til hurtigt at rense stoppede afløb.

Det handler dog nok mest om, hvor højt – eller rettere lavt – man sætter forventningerne til sine medmenneskers formåen.

De ansatte på Xerox's Palo Alto Research Center (PARC) var imidlertid geniale i ordets egentlige forstand.

Her banede man nemlig vejen for nutidens hyperteknificerede dagligdag. Længe før datahøst, machine learning, sociale medier og virtuelle møder var andet end ønsketænkning og science-fiction.

Det er emnet for Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age af Michael A. Hiltzik. Bogen har snart 20 år på bagen, men er stadig en af de bedste beretninger om et helt unikt forsknings- og innovationsmiljø.

I PRAC opfandt man grundlaget for de teknologier, der ligger til grund for pc’en, moderne brugergrænseflader, kontantautomaten, datadreven meterologi og meget, meget, meget mere.

Xerox, der ejede og drev laboratoriet, gav forskerne noget nær total frihed til at forfølge snart sagt ethvert spor – og en hel del vildspor.

Resultatet var teknologisk grundforskning i særklasse. Beklageligvis befandt moderselskabet sig langt fra næsten alle de markeder, hvor de kunne profitere på de mange gode ideer.

Derfor kom Xerox faktisk kun for alvor til at tjene penge på én af dem, nemlig laserprinteren; det gik så til gengæld også ganske godt.

Resten af ideerne kom andre virksomheder til gode, og både IBM, Apple og Microsoft har tjent utallige milliarder på at forfine teknologier og koncepter udviklet af de næsten anonyme PARC-ingeniører.

Sådan kan det gå. Men Dealers of Lightning gør opfinderne ære. Her får man hele historien om dengang, de støbte fundamentet under al den fantastiske teknologi, vi i dag tager for så givet, at det næsten kan være svært at huske en tid, hvor den ikke var her.

Titel: Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age. Forfatter: Michael A. Hiltzik
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere