Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nyt initiativ vil hjælpe danske virksomheder med AI / Taxa-app vil opføre lynladere i København og Aarhus / Dansk webbureau åbner for betaling med bitcoins

Nyt initiativ vil hjælpe danske virksomheder med AI. Taxa-app vil opføre lynladere i København og Aarhus. Dansk webbureau åbner for betaling med bitcoins. Tysk selskab opkøber to danske fintech-virksomheder. It-sikkerhedsvirksomhed åbner cyber defence center i Søborg. Danskere udvidende om nye regler for nethandel med Storbritannien.

Godmorgen!

Computerworld byder hermed velkommen til fredagens morgenbriefing, som dermed også er denne uges sidste it-nyhedsoverblik.

Ved tasterne Alexander Haslund. God weekend til jer alle, når I når så langt.

Nyt initiativ vil hjælpe danske virksomheder med AI

Industriens Fond søsætter et nyt nationalt initiativ, AI Denmark, der skal gøre dansk erhvervsliv bedre til at arbejde med kunstig intelligens.

"En større del af dansk erhvervsliv skal stille skarpt på kunstig intelligens og nøje overveje, om - og i så fald hvordan - teknologien bedst kan bruges i den enkelte virksomhed. Det er der for få virksomheder, der gør i dag, og derfor vil vi gerne hjælpe udviklingen på rette vej," lyder det fra Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond, i en meddelelse.

Han henviser blandt andet til en rapport fra McKinsey og Innovationsfonden, der viser, at blot fem procent af de små og mellemstore virksomheder i Danmark anvender kunstig intelligens.

Via AI Denmark skal der skræddersys virksomhedsforløb for 120 virksomheder.

Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og IT-Universitetet er hovedaktører i AI Denmark, og vil stå i spidsen for virksomhedsforløbene.

Du kan læse mere om det nye initiativ her: www.aidenmark.dk.

Taxa-app vil opføre lynladere i København og Aarhus

Taxa-appen Viggo, der pt. har 55 elbiler i flåden, vil opføre seks el-lynladere i København og to i Aarhus for at lette adgangen til strøm for alle elbiler i bykernerne.

Det skriver Finans.

Selskabet, der blev etableret for 15 måneder siden, oplever i stigende grad flaskehalse foran ladestationerne.

De nye ladere har i alt 16 udtag af 150 kW. Dermed er det ifølge direktør Kenneth Herschel muligt at lade en Tesla Model 3 op til 80 procent på en halv time.

Investeringen løber op i samlet 15 millioner kroner, hvor Vejdirektoratet dog støtter med 3,2 millioner kroner.

Dansk webbureau åbner for betaling med bitcoins

AWORK er som det første webbureau i Danmark klar til at modtage bitcoins som betaling.

Det skriver selskabet i en meddelelse til Computerworld.

"Mange virksomheder er i den situation, at det ikke længere er særligt attraktivt at have kapital stående i bankerne. Det er dyrt for erhvervsdrivende grundet de negative renter og ikke mindst de gebyrer, som følger med fra bankerne," lyder det fra AWORKs CEO og medstifter Jesper Enger-Steensgaard, der fortsætter:

"Ved at tilbyde muligheden for betaling via Bitcoins åbner vi døren for fremtiden, og ikke mindst en anden form for betalingsmulighed for vores kunder. Dette er ikke et farvel til bankerne og den danske valuta, men blot en tilføjelse - som vi er stolte af."

AWORK blev stiftet i 2011 og tilbyder løsninger inden for hjemmesider, SEO og annoncering.

Tysk selskab opkøber to danske fintech-virksomheder

Den tyske betalingstjenesteudbyder Unzer har købt de to danske fintech-virksomheder Quickpay og Clearhaus.

Det skriver ITWatch.

Begge virksomheder har hjemme i Aarhus, men har altså nu fået tyske ejere.

It-sikkerhedsvirksomhed åbner cyber defence center i Søborg

Med et ny full-service cyber defence center i Søborg, vil Dubex yderligere skærpe cyberforsvaret af danske virksomheder med en række it-sikkerhedsservices.

"Vi oprettede vores Security Analytics Center (SAC) for mere end fem år siden, fordi der var stigende behov for at opdage sikkerhedsbrud og uhensigtsmæssigheder hos danske virksomheder. Nu er der også behov for, at vi kan reagere og mitigere de ondsindede hændelser, vi opdager," udtaler Hassan Kallas, chief services officer hos Dubex, i en meddelelse.

Centret består af over 40 sikkerhedseksperter, som står i spidsen for at udføre services som managed detection & response (MDR), trusselsvarslinger, phishingtest, penetrationstest, Red Team-øvelser og sårbarhedsscanninger.

Danskere udvidende om nye regler for nethandel med Storbritannien

Det britiske farvel til EU har medført nye regler for nethandel med Storbritannien.

Men blandt de danske forbrugere er der ikke stor viden om ændringerne.

En rundspørge gennemført af Havas i samarbejde med analyseinstituttet YouGov viser, at fire ud af 10 danskere ikke ved, at reglerne har ændret sig fra årsskiftet.

I november i fjor var det fem ud af 10, der ikke kendte til ændringerne.

"Forbrugerne skal vænne sig til, at det ikke længere er helt omkostningsfrit at handle i britiske netbutikker, og derfor arbejder vi målrettet på at vejlede dem," udtaler kontorchef i Toldstyrelsen, Henrik Pagh Kold, i en meddelelse.

Her er tre råd om nethandel i Storbritannien fra Toldstyrelsen:

  1. Hold øje med prisen.
  2. Vær opmærksom på, hvor varen er produceret.
  3. Bed netbutikken om at vedlægge dokumentation for, hvor varen kommer fra.