Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Her er de fem store ransomware-tendenser fra 2020 som vi tager med os i 2021: Vi er "nødt til at handle nu, før vi mister kontrollen"

Digitaliseringen kom syv år før tid, mener eksperter i et tilbageblik på 2020, der også bliver en forudsigelse for 2021. ”Derfor bliver vi nødt til at handle nu, før vi mister kontrollen over denne cyberpandemi," mener ekspert.

Hvert 10. sekund bliver en virksomhed et sted i verden ramt af et ransomware-angreb.

Det er virkeligheden, som erhvervslivet står i hver eneste dag anno 2021, mener sikkerhedsselskabet CheckPoint, der er på banen med en rapport, der skuer tilbage på 2020 og forudsiger et 2021 med en sikkerhedsbranche i rød alarm.

“Virksomhederne satte turbo på deres digitale initiativer i 2020, og det er anslået, at deres digitale transformation blev fremrykket med helt op til syv år. Det medførte dog også, at de cyberkriminelle ændrede deres taktik, så de kunne udnytte virksomhedernes acceleration sammen med sundhedskrisen, hvilket har resulteret i flere angreb på tværs af alle brancher,” meddeler Lars Hermind, landechef for Check Point i Danmark.

I alt fastslår rapporten, at 87 procent af alle virksomheder har oplevet, at hackere har forsøgt at udnytte et kendt sikkerhedshul, og 46 procent har mindst én medarbejder, der har downloadet en ondsindet app i 2020.

”Derfor bliver vi nødt til at handle nu, før vi mister kontrollen over denne cyberpandemi. Kort sagt skal virksomheder vaccinere deres hyperforbundne netværk, hvis de ønsker at forhindre disse skadelige cyberangreb, der forårsager bekostelig nedetid.”

Læs også: Positiv udvikling i ransomware-angreb: Ofre betaler mindre i løsesum - hvis de overhovedet betaler

De store udfordringer koger CheckPoint ned i fem punkter.

Den store cloud-vandring
For det første, accelererede virksomheder deres digitale transformation som modsvar på sundhedskrisen. Det gør de blandt andet ved at rykke i skyen. Men 75 procent af virksomhederne fortæller, at sikkerheden i public cloud stadig er en stor bekymring.

Desuden siger over 80 procent af alle virksomheder, at deres nuværende sikkerhedsværktøjer enten ikke virker eller kun giver begrænset beskyttelse af virksomhedens cloud-miljøer, hvilket indikerer, at sikkerhedsudfordringerne med cloud vil fortsætte i 2021.

Hjemmearbejde – selvfølgelig
Vi rykkede alle hjem, og dermed også mere online i 2020. Det fik hackere til at øge antallet af thread hijacking-angreb mod virksomhedernes medarbejdere. De benyttede sig i høj grad af Emotet- og Q-bot-trojanere, som samlet set ramte hele 24 procent af alle virksomheder globalt. Angreb mod fjernadgangs-systemer, såsom RDP og VPN, steg også kraftigt i 2020.

Pengene eller vi lækker
Antallet af den såkaldte metode double-extortion ransomware-angreb tog nye højder i tredje kvartal af 2020. Det indebærer at næsten halvdelen af alle ransomware-angreb på det tidspunkt indeholdt en trussel fra hackerne om at frigive stjålne data fra den ramte virksomhed.

Læs også: Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne

Sundhedssektoren under hårdt pres – også på sikkerheden
I fjerde kvartal kunne Check Point afsløre, at cyberangreb, herunder i særdeleshed ransomware-angreb, mod hospitaler var steget med hele 45 procent globalt. Den store stigning skyldes især, at de cyberkriminelle formoder, at hospitalerne er mere villige til at betale løsesummen, når de er pressede på grund af de mange indlagte patienter.

Læs også: Risikoen for cyberangreb på sundhedssektoren er dobbelt så stor som alle andre sektorer

Den menneskelige faktor
46 procent af alle virksomheder oplevede i 2020, at mindst én af deres medarbejdere var kommet til at downloade en ondsindet app, som kunne angribe virksomhedens netværk. Det øgede brug af mobile enheder under den globale sundhedskrise har også medført en stigning i antallet af trojanere, der er designet til at stjæle bankdata og personlige informationer.
Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.