Risikoen for cyberangreb på sundhedssektoren er dobbelt så stor som alle andre sektorer

2020 har ikke kun været slaraffenland for den dødelige coronavirus. Den har også været en åben legeplads for it-kriminelle, der ville tjene hurtige penge - på sundhedssektoren.

Sundhedssektoren er i 2020 kommer øverst på de cyberkriminelles ønskesedler sammenlignet med alle andre industrier.

Siden begyndelsen af ​​november 2020 har forskere dokumenteret en stigning på 45 procent i cyberangreb rettet mod sundhedsorganisationer overalt i verden. For andre sektorer har forskere kun markeret en stigning på 22 procent.

Dermed var stigningen i cyberangreb på sundhedssektoren dobbelt så stor som stigningen i cyberangreb på alle andre industrier i samme periode.

Hvem er blevet angrebet?
I et opslag fra sikkerhedsvirksomheden Check Point beskrives cyberkriminalitetslandskabet på de forskelige verdensdele.

Øverst ligger Centraleuropa med 145 procent flere forekomster af angreb på sundhedssektoren end tidligere år.

Denne efterfølges af Østasien med 137 procent hyppigere forekomster.

Herfra Latinamerika med 112 procent, Europa med 67 procent og Nordamerika med 37 procent.

Zoomer man ind på specifikke lande, oplevede Canada den mest dramatiske stigning med en over 250 procent stigning i angreb, efterfulgt af Tyskland med en stigning på 220 procent.

Stigningen i cyberangreb involverer en række angrebsmetoder, herunder ransomware, botnets, ekstern udførelse af kode og DDoS-angreb. Ransomware viste den største stigning og udgør den mest betydningsfulde malware-trussel mod sundhedsorganisationer sammenlignet med andre industrisektorer.

Omer Dembinsky, leder af Check Points afdeling for data intelligence mener at tendensen til at gå efter sundhedssektoren er ved at komme ud af kontrol.

Det ser man blandt andet på det store antal af hospitaler, der er blevet angrebet inden for de seneste år.

”Dette skyldes, at målretning mod hospitaler svarer til hurtige penge til cyberkriminelle. Disse kriminelle ser hospitaler som mere villige til at imødekomme deres krav og faktisk betale løsesum. Hospitalerne er fuldstændig overvældet af stigninger i coronavirus-patienter og vaccineprogrammer, så enhver afbrydelse i hospitalets operationer ville være katastrofal.”

Sikkerhedsråd til sundhedssektoren
Check Point har sammen med analysen samlet en række råd til it-medarbejdere i sundhedssektoren.

Se efter trojanske heste: Ransomware-angreb starter ikke med ransomware. Ofte forekommer denne trojanske infektion dage eller uger før ransomware-angrebet starter. Sikkerhedsprofessionelle bør passe på Trickbot, Emotet, Dridex og Cobalt Strike-infektioner inden for deres netværk og fjerne dem ved hjælp af trusselsjagts-løsninger.Øg bemandingen i weekender og på helligdage: De fleste ransomware-angreb i løbet af 2020 har fundet sted i weekender og helligdage, hvor it- og sikkerhedspersonale er mindre tilbøjelige til at arbejde.

Brug anti-ransomware-løsninger: En anti-ransomware-løsning gør det muligt at vende tilbage til normal drift på få minutter, hvis en infektion finder sted, selv hvis angrebet er yderst sofistikeret.

Uddanne medarbejdere om ondsindede e-mails: Phishing-mails er det mest omtalte sikkerhedsproblem, som hele arbejdspladsen kan komme galt afsted med. Denne type mails bliver hele tiden bedre og mere overbevisende, så det er afgørende at have et vågent og oplyst personale.

Patch virtuelt: Opdater altid gamle systemversioner til den nyeste. For hospitaler kan det dog være umuligt, da systemer i mange tilfælde ikke kan patches. Derfor anbefales det at bruge et Intrusion Prevention System (IPS) med virtuel patchfunktion til at forhindre forsøg på at udnytte svagheder i sårbare systemer eller applikationer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.