Artikel top billede

Nokia på vej med brutal spareplan: Vil barbere op mod 10.000 stillinger væk

En ny spareplan betyder, at finske Nokia skal hente besparelser for 4,5 milliarder kroner og reducere medarbejderstaben med op mod 10.000 stillinger.

Den finske netværksgigant Nokia står foran en kæmpe spareplan, der frem mod 2023 kan betyde, at selskabet vil have op mod 10.000 færre ansatte.

Det skriver det finske dagblad Helsingin Sanomat.

Nokia har i dag cirka 90.000 ansatte, men når spareplanen er fuldt indfaset i løbet af de næste 18 til 24 måneder forventes det, at selskabet vil have mellem 80.000 og 85.000 ansatte.

Øvelsen betyder samtidig, at Nokia vil kunne hente besparelser for i omegnen af 600 millioner euro eller lige knap 4,5 milliarder danske kroner.

”Vi tager ikke let på denne type beslutninger, der kan få store konsekvenser for vores ansatte. Men det er afgørende for selskabets bæredygtighed, at vi har en medarbejderstab med de rigtige færdigheder og kompetencer,” siger Nokias topchef Pekka Lundmark ifølge avisen.

Nokia-topchefen understreger samtidig, at selskabet vil være parat til at hjælpe de ansatte, der bliver ramt af nedskæringerne.

Læs også: Undersøgelse: Nokia i Danmark har de gladeste og mest tilfredse medarbejdere: Se hvorfor

Skal have færre kontorer

Ifølge Helsinki Sanomat lancerede Nokia allerede ved årsskiftet en plan, der betød at selskabet skulle reducere sine produktportefølje og antallet af kontorer rundt omkring i verden.

Nokia har også adskillige medarbejdere i Danmark. Selskabet har et kontor i Ørestad i København, hvor der er knap 100 ansatte og derudover har selskabet en udviklingsafdeling i Aalborg med omkring 50 ansatte.

21.000 mistede jobbet

Det er langt fra første gang i Nokias historie, at selskabet må beskære medarbejderne staben. Således måtte selskabet i årene fra 2009 til 2014 tage afsked med 21.000 ansatte, da Nokia blev ramt af en af erhvervshistorien mest spektakulære nedture.

Ved den lejlighed måtte selskabet store danske udviklingsafdeling med cirka 1500 i Københavns Sydhavn også lukke.

Undersøgelser har dog efterfølgende vist at mange af de ansatte hurtigt fandt et nyt job bagefter.

Læs mere om det her: Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag

Spillede afgørende rolle

Da Nokia var allermest succesfuldt spilede selskabet en helt afgørende rolle for den finske økonomi.

Således stod Nokia for hele fire procent af Finlands samlede BNP ved årtusindeskiftet, og 23 procent af landets eksport og 14 procent af Finlands indtægter fra selskabsskat kom fra Nokia.

Da Nokia havde flest ansatte i 00’erne var omkring én procent af de beskæftigede i Finland ansat i Nokia-koncernen

Læs også: Nokia er tilbage: Efter et årti i krisens tegn er den finske gigant igen på fremmarch i DanmarkPremium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.