Artikel top billede

(Foto: Kristian Brasen / Kristian Brasen)

Kulturministeren vil have tech-giganterne til at betale for nyheder: Lovforslaget præsenteres i dag

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil have tech-giganterne til at hoste op, når de bruger musik og nyheder på platformene. Sådan lyder det af et lovforslag, der fremsættes i dag fredag.

Tech-giganter som Google og Facebook skal betale for de nyheder og den musik, som deles på deres platforme.

Sådan lyder et nyt lovforslag for kulturminister Joy Mogensen (S), der skal sikre, at danske kunstere får betaling for deres indhold.

Lovforslaget fremsættes i dag fredag.

"Medierne spiller en central rolle i vores demokrati og sikrer, at den offentlige debat sker på et oplyst grundlag. Hvis medierne skal blive ved med at lave journalistik, så skal de selvfølgelig også betales for brugen af den," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Lovforslaget ligger op til, at aktørerne der sidder inde med rettighederne, eksempelvis musikere eller nyhedsmedier, får en udgiverrettighed, så det er op til dem selv at bestemme, hvem der må benytte deres indhold.

I praksis vil det betyde, at Google, Facebook eller andre skal have samtykke fra en presseudgiver før, at de må anvende materialet online.

Kulturministeriet beskriver ikke i detaljen, hvor grænsen for brug går henne, da det stadig vil være muligt for tech-giganterne at linke til artikler.

Lovforslaget sker i kølvandet på det nye EU-direktiv, der giver mediehuse ret til at forhandler aftaler med teknologi-giganterne.

Vil også gå efter Youtube

Joy Mogensen nævner, at den nylige sag i Australien, hvor Facebook valgte at udelukke nyhedsmedier på platformen, viser, at der er behov for at styrke mediernes rettigheder samt forhandlingsposition, så de kan forhandle kollektivt i stedet for at stå alene over for tech-giganterne.

Læs også: Facebook vælger den termonukleare option i Australien: Spærrer for nyhedskilder – inklusive regeringens egne

I løbet af 2020 kom kulturministeren på banen herhjemme, da en strid mellem Youtube og danske musikere blev vakt til live.

Her var det Google-ejede Youtubes ambition, at de danske kunstnere skulle modtage endnu færre penge for det musik, Youtube distribuerede.

Dette er også et emne, som ministeren adresserer i det nye lovforslag.

"Regeringen indfører også regler, der betyder, at tjenester som YouTube skal betale til kunstnerne, når de bruger deres indhold. Det er et andet vigtigt skridt i reguleringen af tech-giganter,” siger hun.

Læs mere her: YouTube: Derfor har vi fjernet al dansk indhold - Koda forlanger 'væsentligt mere' end andre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere