Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Elon Musk afslører i tv-show: Jeg har aspergers / Gyldendal køber dansk tech-selskab / Twitter indfører drikkepenge-funktion til gode tweets

Elon Musk afslører i tv-show: Jeg har aspergers. Gyldendal køber dansk tech-selskab. Twitter indfører drikkepenge-funktion til gode tweets. Telenor og Seluxit i nyt IoT-partnerskab. Kunstig intelligens skal artsbestemme hjortevildt.

Godmorgen og velkommen til mandagens morgen-briefing her fra Computerworld.

Denne uge er det Rasmus Ferdinand Ginman, der kuraterer de tidlige it-nyheder.

I mandagens nyhedsoverflyvning skal vi en tur forbi Twitter, et opkøb og Elon Musk, der igen skaber overskrifter.

Rigtig god læselyst.

Elon Musk afslører i tv-show: Jeg har aspergers

Tech-entreprenøren Elon Musk har afsløret, at han lider af aspergers syndrom.

Informationen fandt vej til offentligheden, da han var vært på det amerikanske underholdningsprogram Saturday Night Live lørdag aften.

"Jeg skriver faktisk historie i aften som den første person med aspergers til at være vært på SNL," sagde Elon Musk, der efterfølgende modtog et stort bifald fra publikum.

Det skriver BBC, der samtidig tilføjer, at det menes at være første gang, at Elon Musk udtaler sig om sin aspergers, der er en mild form for autisme.

I programmet, der skiftevis har kendisser til at indtage værtsrollen, forsvarede ligeledes sin ageren på Twitter, hvor han fra tid til anden skaber ravage.

"Hør, nogen gange siger eller poster jeg skøre ting, men det er bare sådan, at min hjerne fungerer. Til alle jeg har forarget, så vil jeg bare sige, at jeg har genopfundet elbilen og sender folk til mars i rumskibe. Havde du selv troet, jeg var en normal, afslappet fyr?" lød det fra Elon Musk.

Gyldendal køber dansk tech-selskab

Forlaget Gyldendal har købt den danske tech-virksomhed Tibalo, der udvikler uddannelsesteknologi.

Med opkøbet vil Gyldendal styrke sin position inden for markedet af digitale læremidler, oplyser forlaget i en meddelelse.

"Vi er overbeviste om, at der er vækstpotentiale for os på markedet for digitale træningssystemer, og vi ser frem til sammen at fortsætte arbejdet med at udvikle løsninger også til ungdoms- og erhvervsuddannelserne og til andre fag," lyder det fra Hanne Salomonsen, direktør for Gyldendal Uddannelse.

Tibalo har udviklet ABaCus, et træningssystem målrettet uddannelsesinstitutioner.

Twitter indfører drikkepenge-funktion til gode tweets

Det sociale medie Twitter indfører nu en ny drikkepenge-funktion.

Funktionen gør det muligt for brugere at give hinanden drikkepenge for gode tweets, skriver BBC.

Selskabet oplyser, at det er "en nem måde at støtte de fantastiske stemmer, der begynder samtalen."

For en start vil det være en udvalgt skare, der kan modtage drikkepenge.

Det vil være en gruppe som Twitter kalder for "skabere", der udgøres af journalister, eksperter og NGO'er.

Med funktionen kommer et ikon på brugernes profil med en tilhørende drop down-menu, hvor man kan vælge betalingsmetoder fra PayPal, Venmo og Cash App, lyder det.

Telenor og Seluxit i nyt IoT-partnerskab

Telenor er gået sammen med Aalborg-virksomheden Seluxit i et nyt IoT-partnerskab.

Seluxit bliver teleselskabets IoT-partner, der kan hjælpe med end-to-end-løsninger til erhvervskunderne.

"Vi ser frem til at arbejde tættere sammen med en partner, vi kender godt i forvejen – blandt andet fra vores samarbejde om en digitalisering af de hjertestartere, som Hjerteforeningen har sat op landet over. Seluxit står for kvalitet og innovation inden for IoT, som også kan komme vores kunder til gode," siger erhvervsdirektør i Telenor, Mikkel Kruse

Seluxit, der blandt andet har IoT-produkter som asset trackere, smarte elmålere og små computere til undervisning, vil bidrage med skræddersyede og standardiserede løsninger til erhvervskunderne.

Kunstig intelligens skal artsbestemme hjortevildt

Kunstig intelligens skal være med til at styrke overvågningen af hjortevildt og vandfugle.

Med hjælp fra Alexandra Instituttet skal forskere på Aarhus Universitet udvikle nye metoder inden for kunstig intelligens, der kan hjælpe med at artsbestemme dyr og lokalisere dem langt hurtigere.

Siden 2017 har Aarhus Universitet benyttet droner til overvågning af hjortevildt og ynglende vandfugle. Dette sparer en masse tid, men til gengæld har det været tidskrævende at gennemgå alle dronerbillederne.

Dette problem skal nu løses ved at bygge et nyt system, der ved hjælp af deep learning kan lokalisere og artsbestemme dyrene ti gange hurtigere.

"Udfordringen er, at det tager rigtig lang tid i dag at tælle op manuelt, så hvis vi kan få et AI-system, der kan gøre det automatisk, så vil det spare meget tid. Det vil gøre, at vi kan få udbredt overvågningen med droner til flere steder, fordi man let kan lave overvågningen,” forklarer Thomas Eske Holm, seniorrådgiver ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, i meddelelsen.