Artikel top billede

Pris-stigninger i vente på pc'er allerede i år

Den globale mangel på chips kan få priserne på pc'er til at stige allerede i år. En række leverandører varsler allerede, at efterspørgsel ikke ser ud til at falde.

Forbrugere verden over skal forberede sig på højere priser på PC'er allerede i løbet af anden halvdel af 2021.

På baggrund af tal fra it-producenterne Dell, Lenovo og HP, vurderer ZDNet, at prisen kommer til at stige for forbrugerne, der skal købe nye pc'er i løbet af 2021.

Samtlige producenter melder nemlig, at der ikke er nogen udsigt til faldende efterspørgsel i de kommende måneder. Det falder sammen med en global mangel på computer-chips, der får mediet til at vurdere, at det kommer til at få betydning for prisen på pc'er.

It-producenterne, der i månedsvis har advaret mod mangel på de vitale chips, siger selv, at manglen kommer til at få betydning for prisen. Om det kommer til at ramme forbrugerne er dog uklart.

"Værdikædens situation har ikke flugtet med efterspørgslen, når vi ser på manglen på chips. Og det er et problem på tværs af industrien, og er tydeligt et problem som it-branchen skal håndtere," lyder det fra Dells finansdirektør, Thomas Sweet.

"Vi forventer at prisen på komponenterne bliver ramt af inflation i Q2 og kommer formentlig til at fortsætte resten af året."

Politisk prioritet

Den globale mangel på chips rammer ikke bare it-branchen. Både i Europa og USA er manglen blevet en topprioritet på de politiske kontorer.

Den amerikanske præsident Joe Biden har bedyret, at USA skal producere langt flere chips på amerikansk jord.

Samme tanker har man gjort sig i EU. Tidligere på året kunne den danske EU-Kommissær og ledende næstformand Margrethe Vestager præsentere en plan for, at 20 procent af verdens chips fremover skal produceres i EU.