Artikel top billede

Margrethe Vestager åbner konkurrencesag mod Googles annonceforretning

Googles annonceforretning skal granskes nærmere af EU-Kommissionen, der med Margrethe Vestager i spidsen nu åbner en formel sag mod den amerikanske it-gigant.

EU's konkurrencekommissær og ledende vicepræsident Margrethe Vestager har åbnet endnu en konkurrencesag mod en amerikanske it-gigant.

Kommissonen skal se nærmere på Googles lukrative annonceforretning, hvor EU mistænker selskabet for at favorisere sine egne produkter.

Det vil være i strid med konkurrencelovgivningen, og derfor er Vestager nu klar til at tage kampen op mod den amerikanske søgegigant.

"Online annonceservice er kernen af, hvordan Google og andre udgivere kommercialiserer deres online services. Google indsamler data til målrettede annoncer, sælger annonceplads og fungerer som mellemmand for annoncer," forklarer Margrethe Vestager i en pressemeddelese.

"Dermed er Google til stede i næsten alle dele af forsyningskæden af onlinemarketing. Vi er bekymrede for, at Google har gjort det sværere for konkurrenter inden for online annonceservices at konkurrere i den såkaldte annonce tech-stack."

EU's konkurrencesag kommer primært til at fokusere på kravet om at bruge Googles egen 'Ad manager', Googles planer om at fjerne tredjeparts-cookies, og planerne om at brugerne kan fravælge personlige annoncer i Android-styresystemet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters havde Google en omsætning fra sin annonceforretning på 147 milliardar dollar i 2020. Det svarer til 919 milliarder kroner og er mere end noget andet selskab i verden.

I Danmark sidder Google også på langt størstedelen af annoncekronerne i landet.

En undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har tidligere vist, hvor massiv indtjeningen er i Danmark.

I 2018 var omsætningen for onlineannoncer på godt otte milliarder kroner. Her sad Google på cirka 50 procent mens Facebook har 15 procent af markedet. De to giganter tjente dermed godt 5 milliarder kroner til sammen.Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.