Artikel top billede

Kampen mod it-giganterne har for alvor fået vind i sejlene, mener Vestager: “De første år sagde folk "hvad tænker hende damen på?”

Interview: Den danske konkurrencekommissær har fået selskab af politikere, der tager kampen op mod internationale it-giganter, der misbruger deres position på markedet.

Siden Margrethe Vestager blev udpeget som EU's konkurrencekommissær i 2014, har hun gjort sig tydeligt bemærket både i EU og ikke mindst i USA for at tage fundamentale opgør med verdens største it-virksomheders forretningsmodeller.

I dag har langt flere dog fået øjnene op for vigtigheden af, at der kommer politisk fokus på netop det digitale område, mener hun selv.

“Da jeg gik op og ned ad The Hill (den amerikanske parlamentsbygning, red.) i Washington D.C. de første år med mine Google-sager under armen sagde folk 'hvad tænker hende damen på'?,” siger Margrethe Vestager.

Det har dog ændret sig markant i løbet af de seneste syv år, mener den danske EU-Kommissær.

“I dag er det en meget aktiv diskussion i USA, Australien, Japan og Sydafrika. Der er en helt anden bevidsthed om det her område.”

Større interesse i USA

Senest har amerikanske politikere på begge sider af det politiske spektrum taget store skridt i retning mod mere regulering af verdens største it-virksomheder.

Det har blandt andet resulteret i et lovforslag, der skal give mulighed for i yderste konsekvens at opsplite store amerikanske it-giganter.

Hvorfor insisterede du alligevel på, at komme med Google-mappen under armen, når alle rystede på hovedet af dig?

“Jeg synes, det er helt legitimt, at vi i Europa siger, at der er nogle spilleregler, som man skal overholde, hvis man gerne vil drive sin forretning her. Uanset om virksomheden kommer fra USA, Rusland eller fra EU,” siger den danske kommissær.

Siden Vestager første gang indledte en række prominente sager mod flere amerikanske it-giganter, er hendes status i EU-Komissionen også skiftet.

Efter valget til EU-Parlamentet i 2019 blev hun udnævnt som en af to ledende næstformænd for Komissionen. Margrethe Vestager fik ansvaret for at sikre et 'EU, der er klar til den digitale fremtid.'

Det betyder blandt andet, at hun stod i spidsen for at fremlægge EU's seneste vision for den digitale fremtid i EU.

“Det har været vigtig for mig, at vi er en del af et globalt fællesskab. Vi er ikke nogen global myndighed, men hvis myndigheder og demokratier arbejder sammen, kan vi få en slagkraft, der kan matche nogle af de globale virksomheder, som er enorme set i forhold til den enkelte nation,” forklarer Vestager til Computerworld.

De markante sager fra den danske konkurrencekommissær har sakbt stor opmærksom særligt i USA.

Vestager forklarer dog selv, at hun mener, EU har en størrelse, der berettiger til, at vi som borgere, bør have en markant gennemslagskraft over for de største tech-virksomheder i verden.

“Når jeg sidder over for nogen, hvis virksomheder er større end flere af EU-medlemslandendes BNP, tænker jeg på de 450 millioner borgere, som jeg repræsenterer, og så synes jeg egentlig det ser ok imponerende ud,” siger hun.Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.