Artikel top billede

(Foto: Systematic)

Systematic skal være med til at levere omfattende grænsekontrolsløsning i Danmark

Franske Idemia vandt opgaven hos Rigspolitiet til 216 millioner kroner om at levere et nyt grænsekontrolssystem. Med ombord er to danske it-selskaber, der bidrager til udviklingen af den avancerede løsning.

Det var franske Idemia, der fik skrabet opgaven til sig med at levere et omfattende grænsekontrolssystem til Rigspolitiet.

Men løsningen kommer alligevel med et dansk islæt.

Idemias to underleverandører er nemlig aarhusianske Systematic og Biometric Solutions fra Skovlunde i Storkøbenhavn.

Tilbage i august 2021 kom det frem, at Idemia havde vundet Rigspolitiets udbud med en værdi af 216 millioner kroner.

Tilbuddet som Idemia aflagde, var i samarbejde med Systematic og Biometric Solutions som underleverandører.

Idemia, der har hovedkontor i den franske by Courbevoie, er storleverandør af identitetsrelaterede sikkerhedsydelser såsom software til ansigtgenkendelse og andre biometriske identifikationsprodukter. Selskabet sælger til en lang række regeringer verden over.

Idemia har også et dansk kontor i Rødovre vest for København. Her sidder 37 ansatte, der ledes af landechef Torbjörn Ragner Olof Norée. for 2020 omsatte det danske selskab for 143,7 millioner kroner.

På verdensplan har selskabet samlet 15.000 ansatte samt en omsætning på 16 milliarder kroner.

Systematic trækker på erfaringen

Som hovedleverandør får Idemia ansvaret for udstyr og den samlede levering af løsningen.

Systematic skal bidrage med softwareudviklingskompetencer og et indgående kendskab til danske politi- og sikkerhedsforhold fra tidligere opgaver for Rigspolitiet, oplyser Systematic i en meddelelse til Computerworld.

"Vi løfter en vigtig opgave ved at understøtte sikkerhed og effektivitet i Danmarks havne og lufthavne. Systematic har mange års erfaring som strategisk rådgiver og leverandør af it-løsninger til Rigspolitiet, de nationale efterretningstjenester og forsvaret, og der er ingen tvivl om, at den valgte løsning ikke kun vil være med til at sikre Danmarks grænser, men også hjælpe med immigrationskontrol og efterforskningsmæssige søgninger i både nationale og internationale kriminalregistre," lyder det Flemming Bent Thomsen, group SVP i digital transformation hos Systematic.

Kontrakten løber over 10 år

Der er kommet ny EU-regler, der kræver, at der fra maj 2022 bruges ansigtsbilleder og fingeraftryk til at identificere rejsende ved de ydre grænser af Schengenområdet. Derfor har der været brug for en ny grænsekontrolssløsning.

Løsningen vil omfatte selvbetjeningskiosker, eGates, selvjusterende ansigtskameraer samt pas- og fingeraftryksscannere, der skal hjælpe politiet med effektivt at øge sikkerheden, lyder det.

Kontrakten vil løbe over de næste ti år og omfatter udvikling og vedligeholdelse af et omfattende grænsestyringssystem for Danmarks ydre Schengengrænser.

Det nye system skal dække behovene på software- samt hardwareområdet hos de 12.000 danske betjente inden for grænsekontrol, immigration og retshåndhævelse.

"Idemia ser frem til dette langvarige partnerskab. Gennem samarbejde vil vi hjælpe Danmark med at sikre, at alle krav i forhold til det nye EU-EES-reguleringer bliver mødt ved hjælp af biometrisk teknologi," lyder det fra Pascal Fallet, SVP for public security & Identity, Idemia Europe, i en meddelelse.