Artikel top billede

(Foto: PR-Foto / EU-Kommissionen)

Margrethe Vestager retter sigtekornet mod Apple Pay: Gigantisk EU-bøde kan være på vej

Apples praksis med at give Apple Pay fortrinsret som betalingsløsning på iPhonen kan være i strid med EU-retten, og nu risikerer den amerikanske gigant at blive ramt af en gigantisk bøde fra EU.

Apple risikerer at blive ramt af en kæmpebøde på 10 procent af selskabets globale omsætning i forbindelse med en ny monopolsag, som EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager barsler med.

Det skriver den britiske finansavis Financial Times.

Ifølge Financial Times vil EU i løbet af den kommende uge rejse en ny sag, der vedrører driften af selskabets betalingssystem Apple Pay, som i dag brugeres af hundrede millioner af iPhone-enheder over hele verden.

Det har tidligere været fremme, at hver femte betaling i de store danske byer i dag bliver foretaget via Apple Pay.

Giver Appe Pay fortrinsret

Apples praksis med at give Apple Pay fortrinsret i forhold til konkurrende betalingstjenester, som Paypal eller danske Mobilepay er ifølge EU Kommissionen i strid med EU-retter, skriver Financial Times.

Eksempelvis er Apple Pay den eneste betalingsløsning, der har adgang til iPhonens indbyggede NFC-chip.

Sagen er ifølge Financial Times drevet frem af den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der gennem de seneste år har været med til at udstede gigantiske bøder til de store tech-giganter.

“Det er vigtigt, at Apples betingelser ikke udelukker brugere fra fordelene ved de nye betalings-teknologier - inklusive valgmuligheder, kvalitet, innovation og de konkurrencedygtige priser,” lød det i 2020 fra Margrethe Vestager, der som EU’s konkurrencekommissær har stået i spidsen for undersøgelserne af Apple Pay.

I 2021 havde Apple en omsætning på 378 milliarder dollar, og ifølge Financial Times kan Apple risikerer en bøde på op til 10 procent af den globale omsætning.