Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Danmark er ved at miste position som førende robotland / Kriseramt krypto-børs skylder 22,35 milliarder / Trump får sin Twitter-konto tilbage

Danmark er ved at miste position som førende robotland. Kriseramt krypto-børs skylder 22,35 milliarder til kreditorer. Trump får sin Twitter-konto tilbage.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing fra Computerworld.

Dagen er mandag og datoen siger 21. november 2022.

Morgen-briefing-redaktør, som står for tilblivelsen af dagens tidlige nyhedsoverblik, hedder Qëndrim Fazliu.

Jeg håber, du har sat dig til rette og at fingrene ikke er for kolde til at scrolle rundt på Computerworld.dk, selvom temperaturen er faldet under nulpunktet.

Vi begynder morgenen med en nyhed om et andet fald. Det drejer sig dog ikke om et fald i temperaturen, men derimod nyheden om, at Danmark falder på listen over lande med flest robotter per medarbejder i industrien.

Danmark er ved at miste position som førende robotland

Danmark er faldet fra en 6. plads til en 12. plads, når det kommer til at være det land med flest industrirobotter per medarbejder i industrien.

Dette fald er sket over en periode på to år.

Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.

Trods af en firdobling af antallet af robotter siden årtusindskiftet, så går
udviklingen med at få flere robotter i produktionsvirksomheder langsomt sammenlignet med andre europæiske lande, viser analysen.

Tyskland, som er industrirobot-frontløber i Europa, har én robot per 25 ansatte.

I Danmark er tallet én robot per 40 ansatte i industrien.

Danmark var for kun to år siden det land i verden med 4. flest industrirobotter
per medarbejder, når man ikke medregner bilindustrien. I dag er Danmark faldet til en 7. plads.

Ifølge analysen skyldes dette fald på listen primært en faldende vækst i antallet af nye robotter.

Væksten i antallet af robotter op til finanskrisen lå på 12,5 procent om året, mens den årlige vækst siden 2010 har været på 5,3 procent.

Kriseramt krypto-børs skylder 22,35 milliarder til kreditorer

Den kriseramte krypto-børs FTX, der har søgt om konkursbeskyttelse i USA, oplyser, at virksomheden skylder dets 50 største kreditorer omkring 3,1 milliarder dollar, hvilket svarer til 22,35 milliarder kroner.

Det beretter nyhedsagenturet Reuters.

Oplysningerne kom frem ved en retssag lørdag, hvor det også blev oplyst, at FTX skylder de 10 største kreditorer 1,45 milliarder dollar, hvilket svarer til næsten 10,5 milliarder kroner.

Det er tidligere blevet oplyst, at der er over 100.000 kreditorer, der vil have del i konkursboet efter den amerikanske paragraf 11. Mens det af et andet dokument lyder, at der kan være flere end en million kreditorer.

FTX gik på rekordtid fra at være klodens næststørste børs for handel med krypto-valutaer og afledte produkter, til at gå konkurs ovenpå en fatal likviditetskrise.

Trump får sin Twitter-konto tilbage

Donald Trump får sin Twitter-konto tilbage, efter den tidligere amerikanske præsident i januar 2021 blev udelukket fra Twitter efter en række tweets, der - af Twitter - blev anset, som støtte stormløbet på Kongressen 6. januar 2021, hvor flere mennesker mistede livet.

Twitters nye ejer Elon Musk oprettede fredag en Twitter-afstemning, hvor brugerne kunne stemme ja eller nej til, om Donald Trump skulle have lov til at komme tilbage på Twitter igen.

24 timer senere stod resultatet klar.

I et tæt løb, vandt ja-siden med 51,8 procent, mens 48,2 procent stemte nej. Lidt over 15 millioner Twitter-brugere deltog i afstemningen.

"Folket har talt. Trump bliver genindsat. Vox Populi, Vox Dei," lød det fra Elon Musk i et efterfølgende tweet med en henvisning til det latinske citat, der betyder "folkets røst er Guds røst."

Det er på nuværende tidspunkt endnu usikkert, om den tidligere amerikanske præsident ønsker at komme tilbage til Twitter.

Efter Donald Trump fik lukket sine profiler på Twitter, Youtube og Facebook, grundlagde han sit eget sociale medie Truth Social, som han bruger til at nå sine tilhængere.

USA anholder russere bag verdens største pirat-bibliotek

Det amerikanske forbundspoliti FBI har anholdt to russiske statsborgere, der mistænkes for at stå bag Z-Library, som var en hjemmeside, der husede mere end 11 millioner piratkopierede e-bøger.

Det beretter det amerikanske tech-medie The Verge.

Z-Library, der slog sig op på at være 'verdens største e-bogs-bibliotek', har eksisteret siden 2009, indtil de amerikanske myndigheder i sidste uge fik lukket hjemmesiden ned.

De to russiske statsborgere Anton Napolsky og Valeriia Ermakova blev anholdt i Argentina tidligere på måneden på vegne af de amerikanske myndigheder.

Der er især kommet fokus på Z-Library og lignende sider, efter TikTok-videoer, hvor det fremgår, hvordan man skaffer sig adgang til gratis e-bøger og videnskabelige artikler er blevet delt. Alene zlibrary-hashtagget har over 19 millioner visninger på den kinesiske video-platform.