Fynsk købmand forlader it-branchen

Henning Borgersen, stifter af en af landets største mobildistributører, Tel-Ka Head, dropper it-branchen. Borgersens selskab skal i stedet handle med sundhedsudstyr. Han er blevet træt af anklager om momsfusk og momskarruseller.

Mobildistributøren Tel-Ka Head fra Middelfart var indtil 2003 en af den danske it-branches mest bemærkelsesværdige succeshistorier.

Stifteren Henning Borgersen bankede i løbet af ti år en solid mobildistributionsforretning op, som omsatte for over fire milliarder kroner og tjente over 50 millioner kroner om året.

Eventyret endte dog brat i 2003, hvor engelske og tyske toldmyndigheder beslaglagde store partier af selskabets mobiltelefoner og anklagede Tel-Ka for omfattede momsfusk.

? Siden har vi ligget i slagsmål med myndighederne og været hårdt trængt økonomisk. Nu har jeg fået nok, så vi dropper mobiltelefoner og andet it-udstyr og koncentrerer os i stedet om andre forretningsområder, siger Henning Borgersen.

Tom pengekasse

Han betragter sig selv som købmand og igangsætter, så han ser frem til at gå i gang med det nye forretningsområde, eksport af udstyr til sundhedssektoren, fra hovedkvarteret i den fynske købstad mellem de to Lillebæltsbroer.

? Det er selvfølgelig ærgerligt at vinke farvel til it-branchen, da vi har brugt masser af tid og kræfter på at opbygge netværk og erfaringer, men jeg er blevet meget træt af den måde tingene foregår på, siger han.

Tel-Ka Heads mobil-problemer begyndte, da engelske toldmyndigheder beslaglagde flere af selskabets varepartier og momstilgodehavender for 35 millioner kroner. Selskabet fik senere de beslaglagte mobiltelefoner tilbage, men måtte sælge dem med et tab på 24 millioner kroner.

? Det betød, at vi gik fra at have masser af penge i kassen til ingen på meget kort tid, fortæller Borgersen.

Fiskehandel

Den tomme pengekasse betød, at Tel-Ka ikke havde råd til at købe nye varepartier, og forretningen gik i stå. Egenkapitalen smuldrede fra 72 millioner kroner til 16 millioner kroner, og halvdelen af medarbejderne blev fyret.

Alligevel væbnede selskabet sig med tålmodighed og ventede på, at de engelske myndigheder betalte momstilgodehavenderne tilbage. Pengene er dog aldrig kommet, og selskabet har lagt sag an mod de engelske told- og skattemyndigheder.

Tel-Ka kræver 54 millioner kroner i erstatningssagen, som afgøres i næste uge. En sag, som Borgersen er overbevist om, Tel-Ka vinder.

? Jeg er fortørnet over, at myndighederne skyder med spredehagl i jagten på momsfuskerne i branchen. Vi har brugt over ti år på at bygge Tel-Ka Heads mobilforretning op, og nu kan vi stort set begynde forfra, siger Borgersen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld. Læs hele portrættet af Henning Borgersen i fredagens avis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere