Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

EU og USA indgår enestående AI-aftale

EU og USA er blevet enige om en aftale, der skal forbedre brugen af AI i forskellige sektorer. Aftalen er den første af sin slags.

En ny AI-aftale er over os. EU og USA er nemlig blevet enige om en ny AI-aftale.

Aftalens formål er at fremme og forbedre brugen af ​​kunstig intelligens for at forbedre landbruget, sundhedsvæsenet, nødberedskab, klimaprognoser og elnettet.

Ifølge mediet beskrives aftalen af amerikanske myndigheder som den første omfattende AI-aftale mellem USA og EU.

"Magien her er i at bygge fælles modeller (mens man) efterlader data, hvor de er," lyder det fra amerikanske embedsmænd ifølge Reuters, som fortsætter:

"De amerikanske data forbliver i USA og europæiske data bliver dér, men vi kan bygge en model, der taler til de europæiske og amerikanske data, fordi jo flere data og jo mere forskelligartede data, jo bedre er modellen."

"Partnerskab til gavn"

Formålet er at bringe eksperter sammen fra EU og USA til at forske på området.

"Sammen er vi overbeviste om, at resultaterne af vores forskning vil strække sig ud over vores partnerskab til gavn for yderligere internationale partnere og det globale videnskabssamfund," lyder det i den officielle udmelding fra Jake Sullivan, den nationale sikkerhedsrådgiver i USA.

Han understreger endvidere, at han ser frem til et øget samarbejde mellem USA og EU på området.

Reuters skriver, at aftalen vil give regeringer større adgang til mere detaljerede og datarige AI-modeller.

For eksempel i forhold til elnettet indsamler USA lige nu data om, hvordan elektricitet bliver brugt, hvor den genereres, og hvordan elnettet belastes med det formål at undgå, at vejrændringer slår elnettet offline.

Mange europæiske data benytter lignende indsamlinger, og formålet er at benytte denne slags data såvel som data på de andre fokusområder mellem USA og EU til at forbedre AI og machine learning med bedre datagrundlag.

I udmeldingen fremgår også, at aftalen vil håndhæve privatlivets fred, men der bliver ikke gået synderligt i detaljer på området om dataoverførsler, men en vigtig faktor bliver nok, hvilken type af data, der bliver tale om, og at dette ikke bliver persondata.

Flere lande vil efterfølgende blive inviteret med i samarbejdet.

EU-parlamentet er lige nu også i gang med at forhandle AI-Act, som bliver en stor lovpakke med regler og begrænsninger til brugen af AI i EU. Denne pakke, som ikke er helt på plads endnu, henvender sig dog mere til virksomheders forholdt til forbrugere gennem AI.

Læs udmeldingen her.