Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Stort skattesmæk på vej: 95 procent opgiver forkerte oplysninger om indtægter via digitale platforme

Langt de fleste danskere, der har indtægter via digitale platforme til eksempelvis udlejning af bolig eller bil, har givet forkerte oplysninger til Skat. Det udløser nu et skattesmæk på 90 millioner kroner.

Skat sender nu ekstra-opkrævninger ud for 90 millioner kroner til en lang række danskere.

Der er nemlig begået fejl i 95 procent af tilfældene, hvor personer har indberettet indtægter via digitale arbejdsplatforme til eksempelvis rengøring, udlejning af bil eller bolig.

Det skriver Skat i en meddelelse.

Siden 2020 har Skat foretaget 4.700 kontroller, hvoraf langt størstedelen af borgernes indberetninger har været fejlagtige. I flere tilfælde er indberetningen slet ikke fundet sted.

"Resultaterne viser helt tydeligt, at der er brug for at kontrollere indtægterne fra de digitale arbejdsplatforme. Der er simpelthen alt for mange, som ikke følger reglerne. Jeg er optaget af, at alle danskere betaler den skat de skal, uanset om de får betaling fra en arbejdsgiver eller en digital platform. Derfor er det også vigtigt, at Skattestyrelsen målrettet vejleder om skatte- og momsreglerne på området,” siger skatteminister Jeppe Bruus, i meddelelsen.

Danskerne, der udbyder en service via en digital platform, har oftest selv ansvaret for at indberette skat, moms og AM-bidrag.

Fra januar 2020 fik Skattestyrelsen tilladelse til at indhente kontroloplysninger fra udvalgte platforme. Hvilke der er tale om, viden ikke. Herefter begyndte kontrolarbejdet, der nu har medført en stor ekstraregning til dem, der har indberettet forkert fra 2020-2022.

Blandt de udbredte digitale platforme findes Airbnb til udlejning af boliger, Gomore til samkørsel og Happy Helper til rengøring. Skattestyrelsen har dog ikke sat navne på, hvilke tjenester der er ført skattekontrol hos.

Nye regler på vej

Siden januar 2023 har virksomhederne bag de digitale platforme været forpligtede til at indsamle oplysninger til Skattestyrelsen om udbydere på platformene, skriver Skattestyrelsen.

Fra begyndelsen af 204 skal de virksomheder indberette oplysningerne til Skattestyrelsen. Det skal være med til at muliggøre identifikation af de udbydere, der har indtægter ved eksempelvis at udleje deres bolig, bil eller ved levering af andre tjenesteydelser via platformene.