Artikel top billede

(Foto: Naoise Culhane Photography Ltd)

Lange køer ved irske penge-automater efter it-nedbrud: Brugere uden penge på deres konti kunne frit hæve flere tusinder kroner

Politiet måtte rykke ud for at kontrollere lange køer af irere, der tirsdag aften ville hente ‘gratis’ penge i landets pengeautomater efter stort it-nedbrud hos Bank of Ireland gjorde det muligt at trække flere tusinder kroner ud - også selv om man ikke har en krone på sin konto.

Tingene er ved at falde på plads igen efter, at et stort it-nedbrud hos Irlands største bank, Bank of Ireland, tirsdag skabte lange køer foran pengeautomater på den grønne ø.

Det store it-nedbrud fik nemlig irerne til tirsdag aften at strømme afsted mod pengeautomaterne, da rygtedes, at det på grund af nedbruddet var muligt at hæve penge fra selv tomme konti uden penge på.

I flere byer var politiet - Garda Síochána - nødt til at rykke ud for at sikre ro og orden ved de lange køer.

Den irske avis Independent skriver, at nedbruddet ramte både bankens mobil-app og 365online-tjeneste.

Nedbruddet betød, at irere via bankens mobil-app kunne overføre op til 500 pund - cirka 3.800 kroner - til online-baserede Revolut.

Når pengene først var overført til en Revolut-konti, kunne de hæves i en penge-automat, og det fik irerne til at vælte ud i gaderne.

Avisen skriver, at det udløste lange køer foran pengeautomater i Dublin, Limerick, Dundalk og andre større byer i Irland.

“Den hektiske hævning af kontanter skete på trods af advarsler på sociale medier om, at der ikke eksisterer gratis penge, og at pengene skal betales tilbage,” skriver Independent.

Banken meddeler onsdag morgen, at alle tjenester er blevet retableret i nattens løb. Dog er hverken mobil-app eller Banking 365-tjenesten i skrivende stund tilgængelig.

“Vi er klar over, at det tekniske problem har betydet, at nogle kunder har været i stand til at hæve eller overføre penge over deres normale begrænsninger,” lyder det fra banken.

Banken meddeler, at irere, der har hævet flere penge, end de har haft stående, vil kunne se hævningerne på deres konti i dag, og at hævningerne vil blive betragtet som uautoriseret overtræk.

“Vi opfordrer alle kunder, der står til at komme i økonomiske vanskeligheder på grund af overtræk til at kontakte os,” lyder det fra banken.