Norge: Grønt lys til brud på kopispærringer

En ny norsk lov om ophavsret vil tillade, at man bryder kopispærringen på eksempelvis cder for at kopiere musikken til en MP3-afspiller. Noget tilsvarende er ulovligt i Danmark og blev i sidste uge også forbudt i Sverige, selv om de tre landes lovgivning er baseret på samme EU-direktiv.

I Norge tegner der sig et flertal for et lovforslag om ophavsret, der vil gøre det lovligt at bryde kopispærringen på en cd for eksempelvis at lave en digital kopi til en MP3-aspiller.

I både Danmark og Sverige er den praksis ikke tilladt, selv om de to landes lovgivning er baseret på det samme såkaldte Infosoc EU-direktiv, som ligger bag det norske forslag til en ny lov.

Kontorchef Peter Schønning fra det danske Kulturministerium oplyser, at man i Danmark tidligere har vurderet, at det inden for rammerne af EU-direktivet ikke ville være muligt at tillade brud på kopisikringer for at kopiere musikken til eksempelvis MP3-afspillere.

Han ønsker ikke at kommentere Norges eller andre landes lovgivning på området.

Flertal for ny lov

I Danmark blev det ulovligt at bryde kopisikringer allerede i 2002 og svenskerne fulgte op med en lignende lovgivning i sidste uge.

I det første udkast til den nye norske lov om ophavsret ville det i lighed med den danske og svenske lovgivning ikke være tilladt at bryde kopispærringer, men et flertal af politikerne i det norske Storting vil det anderledes.

Nu tegner der sig derfor et politisk flertal for en mere liberal udgave af en ny ophavsretslov, hvor det bliver tilladt at bryde kopispærringer, skriver norske nrk.no.

- Vi vil få en mere forbrugervenlig og liberal lov i forhold til regeringens oprindelige forslag, siger Ulf Erik Knudsen fra det norske Fremskridtsparti i en kommentar til det nye lovforslag.

Det norske regerings sagde i første omgang nej til at tillade kopiering af cd?er med kopispærring, fordi man vurderede, at det ville være i strid med det gældende EU-direktiv.

Udover at tillade brud på kopisikringer vil den nye norske lov gør det forbudt at downlaode musik og andet materiale beskyttet af ophavsret uden tilladelse fra kunstneren bag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere