Artikel top billede

(Foto: Pixabay)

USA vil gøre TikTok forbudt - men Joe Biden bruger selv det sociale medie til at føre valgkamp

USA vil bandlyse TikTok, hvis ikke de kan få lov at købe det kinesiske sociale medie.

Lørdag fremsatte Repræsentanternes Hus i USA et lovforslag om helt at bandlyse det Tiktok, hvis ikke moderselskabet bag det kinesiske socialie medie, ByteDance, går med til at frasælge TikTok.

Lovforslaget sker som led i USA’s planer om at ryste TikTok af kinesiske hænder, da mediets indsamling og behandling af brugerdata skaber store bekymringer.

Dermed forsøger USA at tvinge TikTok, der bruges af over 170 millioner amerikanere, til at blive et amerikansk selskab, og flere medier har spekuleret i, om Oracle, Elon Musk eller Microsoft kunne være potentielle købere af platformen.

Det skriver Børsen, der også har fået et skriftligt svar fra Alex Haurek, talsmand for TikTok. Han skriver:

”Det er beklageligt, at Repræsentanternes Hus bruger vigtig udenlandsk og humanitær bistand som dække for endnu en gang at presse et lovforslag igennem, der vil indskrænke 170 mio. amerikaneres ytringsfrihed, ødelægge 7 mio. virksomheder og lukke en platform, der årligt tilfører 24 mia. dollar til den amerikanske økonomi.”

Når Alex Haurek skriver, at humanitær bistand bruges ’som dække’, refererer han til, at Repræsentanternes Hus stemte om fire ting i lørdags. Den ene handlede om bandlysningen af TikTok, mens de tre øvrige lovforslag handlede om hjælpepakker til Ukraine, Israel og Taiwan.

ByteDance har meddelt, at de vil kæmpe for at holde TikTok på kinesiske hænder og gå rettens vej, såfremt lovforslaget bliver stemt igennem. Repræsentanternes hus stemmer om lovforslaget inden for de næste dage.

Joe Biden bruger selv TikTok

I februar 2023 anbefalede Center for Cybersikkerhed alle danske folketingspolitikere at slette TikTok fra deres arbejdstelefoner, da det er dokumenteret, at det kinesiske moderselskab, ByteDance, har adgang til TikToks brugerdata. ByteDance mistænkes for at videregive oplysninger til det kinesiske styre.

Også Europa-Kommissionen og Det Hvide Hus i USA har besluttet, at TikTok er forbudt på de ansattes mobiler.

Men selvom det er forbudt på de ansattes arbejdstelefoner, så bruger selveste Joe Biden, USA’s præsident, TikTok til at promovere valgkamp på en telefon, der er indkøbt til lejligheden.

Joe Biden har dog udtalt, at han vil underskrive lovforslaget om en bandlysning af TikTok i USA, såfremt forslaget skulle blive en realitet.

Ifølge TikTok har platformen 1,3 millioner brugere i Danmark. Størstedelen er børn mellem 15 og 19 år.