Ti skelsættende it-begivenheder i 2005

Sikkerhed, open source og et andet forsyningslandskab prægede det forgangne år.

1. januar 2005: Den amerikanske detailhandelskæde Wal-Mart og det amerikanske forsvar kræver at leverandørerne benytter RFID-brikker. Wal-Mart forlagte, at selskabets 100 største leverandører skulle benytte RFID fra årets første dag, og fra samme dag begyndte et lignende krav fra det amerikanske forsvarsministerium at træde i kraft.

7. januar 2005: Oracle fuldførte købet af PeopleSoft. 2005 var endnu et år med store opkøb og fusioner. Oracles køb af PeopleSoft var med en pris på 10,3 milliarder dollars ikke året største - Symantec betalte 13,5 milliarder dollars for Veritas i juli - men overtagelsen af det modvillige PeopleSoft viste, at ingen selskaber kan føle sig sikre.

22. maj 2005: Det amerikanske kreditkort-system CardSystem blev hacket og 40 millioner kreditkortnumre kom i omløb. Det var måske den mest markante af en række begivenheder, der gjorde, at forbrugernes og virksomhedernes fokus på sikkerhed øgedes i løbet af året.

14. juni 2005: Sun Microsystems offentliggør Solaris som open source. Og Solaris var blot en af flere teknologier, som Sun gjorde kildekoden tilgængelig på i det forgangne år. Det var en af faktorerne der gjorde, at open source blev langt mere professionelt anvendt i virksomhederne end tidligere år.

28. juni 2005: AMD sagsøger Intel. Med dobbeltkerne-teknologien trådte AMD ind i kredsen af teknologisk førende selskaber, og det er fra denne position har de kunne køre en sag mod det hidtil altdominerende Intel for unfair konkurrence.

19. august 2005: Denne dag skiver Computerworld om forsyningselskabet Tre-Fors tilbud om op til 20 Mbit/s for 600 kroner om måneden til beboere i trekantsområdet. Det er langt fra det eneste udspil fra et el- og forsyningsselskab, men da det kommer fra et selskab, der har 115.000 privatkunder og 10.000 virksomhedskunder i et koncentreret området, er det med til at udtrykke, at disse selskaber i 2005 for alvor trådte frem som it-leverandører.

21. september 2005: Udsættelse af Sarbanes-Oxley-krav. Det siger en hel del om, hvor stor en opgave virksomhederne har været sat overfor i 2005 med at omlægge deres it-systemer, så de overholder kravene i Sarbanes-Oxley-reglerne og de tilsvarende europæiske initiativer, at de amerikanske myndigheder på denne dag udsatte ikrafttrædelsesdatoen for virksomheder med en omsætning under 75 millioner dollars til 15. juli 2007.

21. september 2005: Staten Massachusetts vedtog at standardisere offentlige dokumenter i Open Dokument-formatet, hvilket yderligere var med til at øge opmærksomheden overfor open source - og lægge pres på Microsoft.

7. november 2005: Microsoft lancerede SQL Server og Visual Studio 2005, og opfyldte dermed flere gange udsatte løfter, og tog hul på en general opgradering af væsentlige teknologier.

30. november 2005: Med salget af TDC til fem amerikanske fonde, kom der en slags afklaring i et år, hvor de store danske tele- og internetleverandører har været mere passive end sædvanlig. Salgsspekulationerne gik om TDC hele året, og Telia har været optaget af fusionen med Orange Danmark. Nu ser banen ud til at være kridtet op for kampens næste halvleg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere