Århus-forskere bag ny stedkendt telefon

Sammen med forskere fra Aarhus Universitet har Kirk Telecom udviklet trådløse telefoner, der ved, hvor de befinder sig i en bygning.

Giv medarbejderne en ny telefon, og hold styr på, hvor de befinder sig i huset.

Sammen med matematikere og dataloger fra Aarhus Universitet har Kirk Telecom udviklet et nyt system til indendørs positionering.

Telefonen beregner en position ud fra signaler fra de DECT-basestationer, der i forvejen er installeret mange steder til trådløs telefonsnak.

Komplicerede algoritmer

Princippet er nogenlunde det samme som i GPS-navigationsystemer, men signalerne fra GPS-satellitterne kan ikke bruges indendørs.

– Det er ret komplicerede algoritmer og sandsynlighedsberegninger, der skal bruges, så Kirk henvendte sig til os for at få hjælp, siger forskningsadjunkt Lisa Wells, der koordinerer arbejdet med telefonerne på Aarhus Universitet.

Med på projektet har hun to andre forskere, to ph.d-studerende, samt studenterprogrammører og specialeskrivere.

Hidtil største samarbejdsprojekt

Hos Kirk Telecom har man tidligere haft samarbejde med universitetsfolk. Men dette projekt, der kom i stand gennem Alexandra Instituttet, er det hidtil største.

– De har gravet sig ned i den dybere matematik for os. Så med deres ekspertise og den databehandling, de finder frem til, får vi et så godt produkt som muligt, siger Dion Nielsen, programmanager i Kirk Telecoms udviklingsafdeling.

Forskningen på universitetet er støttet af Kirk Telecom og ISIS Katrinebjerg, der er finansieret af midler fra salget af 3G-licenser. Men arbejdet bærer i høj grad også lønnen i sig selv for universitetet.

– Vi er med, fordi der er forskningsmæssige spændende emner i projektet. Og så er det en stor fordel at have kontakt til et firma, der samtidig udvikler produkterne, siger Lisa Wells.

Fængsler og hospitaler

Kirk Telecom har også bedt om hjælp fra universitetets eksperter i brugergrænseflader.

Det er tanken at tilpasse produktet til forskellige fagområder. Især sygehuse og fængsler er i kikkerten.

– Hvis en fængselsbetjent bliver overfaldet af indsatte, kan han trykke på alarmknappen, og så kan de andre i vagtstuen med det samme se, præcist hvor han er henne i fængslet, forklarer Dion Nielsen.

Selvom Kirk ikke er de første, der har udviklet systemer til indendørs positionering, mener Dion Nielsen alligevel, at Kirk har en stor fordel.

– Der findes andre lignende systemer, men de er dyre og kræver installation af nyt udstyr i hele bygningen. Fordi vi bruger de eksisterende basestationer til at bestemme positionen, kan de, der i forvejen bruger vores trådløse telefoner, nøjes med nye telefoner, siger Dion Nielsen.

I øjeblikket er udviklingen nået til prototype-stadiet, og Kirk forventer at være klar det endelige produkt i slutningen af året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere