Elektroniske fingeraftryk spreder sig i Europa

Tema: Asylansøgeres fingeraftryk bliver scannet, når de ankommer til Sandholm-lejren, hvor et kommende europæisk samarbejde skal gøre sagsbehandlingen langt nemmere.

Er du fyldt 14 år og søger du asyl i Danmark, bliver dit fingeraftryk scannet, og der bliver taget et digitalt fotografi.

Fotografiet skal bruges til dit asylkort, mens det elektroniske fingeraftryk bliver sendt til Rigspolitiets fingeraftryksafdeling.

Med hjemmel i udlændingeloven bliver fingeraftrykkene her sammenholdt med en national database for at undersøge, om ansøgeren er sigtet for kriminalitet, eller om vedkommende allerede har søgt om asyl – men måske bare under et andet navn.

Europæisk samarbejde

Indtil nu er fingeraftrykkene, udover at være blevet holdt op i mod den danske database, ligeledes blevet udvekslet med de andre nordiske landes databaser.

De nordiske lande har nemlig etableret nogenlunde ens systemer, der tages i brug, når asylansøgere hhenvender sig ved deres grænser.

Men det er et samarbejde, som snart får flere partnere.

– Vi forventer, at vores samarbejde med Eurodac-systemet vil træde i kraft omkring 1. april. Så får vi muligheden for også at udveksle oplysninger med de andre europæiske lande, som er med i samarbejdet, siger Jørgen Tagge, chefkriminalinspektør i Rigspolitiets udlændingeafdeling.

Eurodac

Eurodac-systemet forvaltes af Europa-kommisionen.

Det består af en central database med fingeraftryk og de elektroniske midler, der kræves for at kunne udveksle oplysningerne mellem de enkelte lande og den centrale database.

Systemet giver medlemslandene mulighed for nemmere at fastslå asylansøgernes identitet - blandt andet for at sikre om ansøgeren ulovligt har rejst ind i EU.

- VI vil meget hurtigt få et svar, hvis der er et match mellem fingeraftrykkene fremfor i dag, hvor vi må sende papirblanketter, siger Jørgen Tagge.

Formålet med at etablere Eurodac har været at gøre det lettere at anvende Dublin-konventionen, som indeholder en række bestemmelser, der skal fastsætte, hvilket land der skal behandle en asylansøgning.

Ikke ved grænserne

Dublin-konventionen er også medvirkende til, at man ikke bare kan sende en asylansøger retur over grænsen, hvis det viser sig, at vedkommende allerede har søgt asyl et andet sted.

Derfor er der heller ikke udsigt til, at grænsepolitiet bliver udstyret med fingeraftryksscannere.

Hvad enten en asylansøger henvender sig ved den dansk-tyske grænse, i en lufthavn eller på hovedbanegården i København, så han sendt videre til Sandholm-lejren, hvor hans sag behandles.

Til alles fordel

Asylansøgere vil ifølge Jørgen Tagge også få fordele, når det nye system bliver indført.

– Den hurtigere afklaring af, hvem der skal behandle sagen betyder, at asylansøgerne ikke skal tilbringe så meget tid i asylcentre, siger han.

Han forventer, at det samtidigt vil have en afsmitning økonomisk.

Der vil ganske enkelt være penge at spare ved den kortere behandlingstid og de kortere ophold i asylcentre.

Indtil videre er der ikke planer om at tage andre biometiske løsninger i brug, men Jørgen Tagge mener, at teknologier som irisscanninger og fotogenkendelse formentlig bliver aktuelle på længere sigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere