Digital Rights: Register-frygt skaber selvcensur

En udvidet registrering af data om patienter med en ny receptserver kan føre til, at folk bliver bange for at dele personlige oplysninger med lægen. Det frygter organisationen Digital Rights.

Man kan let blive forblændet af de muligheder, teknologien giver. Men man bør ikke gå rundt med hovedet under armen.

Sådan lyder skudsmålet til den stigende registrering af borgere i sundhedsvæsnet fra organisationen Digital Rights, der er stiftet for at være vagthund for borgernes rettigheder i den digitale verden.

Både juridiske eksperter og politikere har kritiseret den omfattende registrering af borgerens helbredsoplysninger og medicinforbrug, som blev skudt i gang med Medicinprofilen og som nu udvides med en receptserver, hvor lægernes recepter ligget frit tilgængelige for landets apotekere.

Skyder sig i foden

Begge er registre, der rummer stærkt personfølsomme oplysninger om alle danske borgere, der har modtaget receptpligtig medicin på apoteket eller sygehuset.

- Det er oplysninger af meget privat karakter, som man giver ud til en meget bred kreds af mennesker, og det mener vi er problematisk i forhold til EU's regler om persondatabeskyttelse, siger jurist i Digital Rights, Tanja Krabbe.

Hun er bekymret for, om sundhedsvæsenet vil ende med at skyde sig selv i foden, fordi de registrerer stadig flere oplysninger om patienter, der ikke har fuldt overblik over hvor oplysningerne ender, og hvem der får adgang til dem.

- Man kan sagtens forestille sig at man når til et punkt, hvor folk bliver bange og derfor holder oplysninger tilbage for lægen. Det kan give konsekvenser, siger hun.

Skred i holdningerne

Tanja Krabbe påpeger, at der både i sundhedsvæsenet og i samfundet generelt ser ud til at være et skred i holdningen til, hvad det er rimeligt at registrere.

- Man kan let blive fristet til at registrere for meget, blot fordi det kan lade sig gøre rent teknisk, siger Tanja Krabbe.

Hun tvivler på, at en tilsvarende registrering ville have været accepteret, hvis den var sket i den fysiske verden med papir og blyant, og distribueret rundt til alle landets læger og apoteker i arkivskabe.

- Den afvejning ser ud til at have ændret sig, fordi det er blevet digitalt. Og her er vores budskab, at det ikke nytter at gå rundt med hovedet under armen. Man er nødt til at spørge sig selv, om det er i orden, siger Tanja Krabbe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere