Dansk Folkeparti vil bremse medicinregister

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Birte Skaarup (DF) vil have revurderet hele sundhedsvæsenets brug af persondata. Hun vil nu tage sagen op i Folketingets Sundhedsudvalg.

Registre i sundhedsvæsenet bliver et af de emner, som Folketingets sundhedsudvalg skal diskutere, når det efter sommerferien alligevel skal forholde sig til de persondata-retslige aspekter i sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye, mere centraliserede EPJ-strategi.

Sådan lyder meldingen fra formanden for sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), efter at Computerworld i fredags kunne berette om et nyt register, som Lægemiddelstyrelsen er på vej til at lancere.

- Jeg er ikke tryg ved det. Ideen med at registrere skal tage udgangspunkt i borgerne og deres integritet, og sikkerheden for den enkelte borger er vigtig. Derfor vil vi nu slå bremserne i, siger Birthe Skaarup.

Knudepunkt for læger

Den nye såkaldte receptserver skal fra efteråret være knudepunkt i lægernes ordinering af medicin til patienter.

Receptserveren er seneste udvidelse til den elektroniske Medicinprofil, hvor det registreres, hver gang en dansker henter medicin på apoteket.

Tidlig kritik

Allerede i 2002 vakte ideen om at lave en så omfattende registrering af danskerne kritik fra flere kanter.

Blandt andre var Datatilsynet skeptisk, fordi EU's persondatadirektiv, som også gælder i Danmark, foreskriver, at man ikke må lave omfattende registreringer af borgernes helbredstilstand, medmindre tungtvejende nationale hensyn gør det nødvendigt.

Når receptserveren går i luften udvides denne registrering, og apotekere over hele landet får samtidig mulighed for at søge på alle danskernes medicinforbrug blot ved et simpelt opslag.

Birthe Skaarup er som udgangspunkt positiv over for digitalisering af sundhedsvæsenet, men hun maner samtidig til besindighed.

- Det må ikke skride for os. Vi må forholde os til, at persondataloven skal overholdes, og om der er den fornødne sikkerhed. Vi kan ikke have, at borgerne begynder at hemmeligholde ting, fordi de frygter, hvem der vil kigge med i oplysningerne, siger Birthe Skaarup.

Stor begejstring

Anderledes begejstret er sundhedsudvalgets næstformand, Preben Rudiengaard (V), der selv er læge.

- Jeg kan sagtens se det fornuftige i, at vi giver behandlingen af data i sundhedsvæsenet et gennemsyn, men vi er nødt til at forholde os til, at udviklingen går i retning af en øget digitalisering, også i sundhedsvæsenet. Det ser jeg ingen problemer i, så længe data holdes inden for de professionelles rækker, siger Preben Rudiengaard.

Han mener, at den øgede registrering ikke bør give anledning til bekymring.

I stedet vil han hellere bruge kræfterne på at diskutere, hvordan man øger sikkerheden i registrene, så kun de rigtige personer får adgang.

- Jeg har tillid til, at der er kontrol nok på systemerne og til, at apotekerne og de andre, der har adgang, kan håndtere det. Men vi skal have kontrol på. Og hvis professionelle misbruger det, må de ud, siger han.

Receptserveren forventes at gå i luften 1. september.

Der er ikke nogen måde at undgå at blive registreret og selv gammeldags papirrecepter skal tastes ind manuelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere