Artikel top billede

Leder: Haarders digitale eksamen

Computerworld mener: Undervisningsminister Bertel Haarders politiske ledelsessvigt i folkeskolens manglende it-fokus er alarmerende. Der mangler klare it-mål, og de skal formuleres. Nu.

Computerworld mener: Folkeskolen ruster ikke dagens elever med digitale kompetencer, selv om evnen til at bruge og skabe med it bliver nøglekompetencer på fremtidens arbejdsmarked.

Det vurderer en bred front af eksperter – med en naturlig bekymring.

Som professor Birgitte Holm Sørensen fra Danmarks Pædagogiske Universitet udtrykker det: “Vi bør ikke sende børn ud af folkeskolen, uden at de har digitale kompetencer. Det er en helt væsentlig kompetence, som sagtens kunne bygges ind i folkeskolens afgangseksamen.”

Politisk indsatsområde nummer et

Samme konklusion formulerede den digitale tænketank CIO Innovation Forum for nylig.

Den definerede samtidig de digitale kompetencer og udpegede folkeskolen som politisk indsatsområde nr. 1.

Tilsvarende viste en ny meningsmåling fra Userneeds, at det store flertal af vælgerne anser indførelse af it som fag i folkeskolen og flere lærere med stærke it-færdigheder som politiske topprioriteter.

Billedet er desto mere trist al den stund, at der i løbet af de seneste 10-15 år er formuleret mange og lange politiske hensigtserklæringer og iværksat stribevis af initiativer for at styrke anvendelsen af digitale læremidler og dermed opruste elevernes digitale kompetencer.

Men resultaterne er udeblevet.

Nu peger Danmarks Skolelederforening – ligesom Danmarks Pædagogiske Universitet – på kravspecifikationerne i folkeskolens afgangsprøve som den egentlige blokering.

I virkelighedens hverdag skal lærerne leve op til en bred vifte af krav i undervisningsforløbet, hvilket kræver prioritering og fokusering.

Et helt naturligt sigtepunkt for lærernes indsats er de færdighedskrav, som eleven skal måles på ved folkeskolens afgangsprøve.

Det afgør elevens muligheder og bestemmer skolens niveau.

Men her er krav om it-færdigheder helt fraværende.

Det nærmeste, vi kommer måling af digitale kompetencer, er evnen til at præsentere materiale overskueligt i et elektronisk dokument, hvilket har indflydelse på ordenskarakteren.

Derfor kan dagens elever gå ud af skolen med fremragende karakterer uden at mestre it på selv et basalt niveau, blot de kan bruge og skabe med en hammer og sav – for på det punkt opstiller Undervisningsministeriets bekendtgørelse om afgangseksamen meget præcise eksamenskrav.

Det hænger ikke sammen.

Strandet på dårlig eksekvering

De politiske visioner og intentioner om digitale kompetencer er strandet på en dårlig eksekvering af den politiske strategi.

De konkrete præstationskrav matcher ganske enkelt ikke de overordnede intentioner, som derfor forbliver urealiserede – år efter år.

Det kan vi ikke laste analoge lærere med et stort behov for digital efteruddannelse for.

Den ansvarlige for de manglende præstationskrav er Undervisningsministeriet med Bertel Haarder som politisk chef.

Haarders politiske ledelsessvigt fremstår særlig alarmerende, eftersom det helt naturligt er Undervisningsministeriet, der bør agere reformlokomotiv i den digitale kompetencesatsning, som uddannelsessystemet nødvendigvis har brug for.

Så længe de almene præstationsmål er uklare, vil det kun være de skoler, hvor ledelsen og lærerne har ambitionerne og evnerne til et digitalt kompetenceløft, der sikrer eleverne fremtidens vinderkompetencer.

Det kan vi ikke leve med.

Det er svært at se, hvorfor it ikke skal optræde som et selvstændigt fag i folkeskolen.

Men også som tværgående kompetence er det nødvendigt at foretage en digital revision af folkeskolens afgangsprøver, så it-færdighederne bliver synlige og målbare.

Det skulle have været gjort for længe siden. Det må ske nu – uden yderligere forsinkelser.

Det bliver Haarders digitale eksamen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere