Sander: Obligatorisk offentlig it-tilgængelighed i 2008

Offentlige hjemmesiders handicapvenlighed skal sikres fra 2008, siger videnskabsministeren. Hvorfor skal det tage så lang tid, spørger Det Radikale Venstre.

Alle politikere er enige om, at tilgængeligheden for de handicappede netbrugere skal forbedres på offentlige hjemmesider.

Men tempoet skaber straks større kløfter.

Videnskabsminister Helge Sander (V) fortalte i går i et åbent samråd på Christiansborg, at han vil have obligatoriske tilgængelighedsstandarder indført i forbindelse med det offentliges implementering af åbne standarder 1. januar 2008.

"Vi har iværksat et tilgængelighedsprojekt, der afsluttes i år, og på baggrund af denne undersøgelse forventer jeg, at tilgængeligheden i de offentlige hjemmesider er forbedret markant allerede i år," udtalte ministeren.

R: Det er for sløvt
Men de udsagn om fremtiden stiller handicapordfører for Det Radikale Venstre, Martin Lidegaard, sig ikke tilfreds med.

"Jeg kan slet ikke forstå, at man fra regeringens side ikke indfører et krav om, at alle nye hjemmesider fra dette øjeblik af skal servicere handicappedes behov for tilgængelighed," fortalte han til Computerworld efter samrådet.

Grunden til samrådet var, at IT- og Telestyrelsen i en undersøgelse har afsløret, at der er problemer med tilgængeligheden på offentlige hjememsider.

Undersøgelsen viste, at der var knas med tilgængeligheden på alle de 122 offentlige hjemmesider, som styrelsen har kontrolleret efter de internationale retningslinjer for handicaptilgængeligt indhold på nettet, som den selv anbefaler.

Håndører til banale forbedringer

Helge Sander udtalte ved samrådet, at det vil koste det offentlige ti millioner kroner at forbedre de offentlige hjemmesider. Heraf er kommunernes andel fire millioner kroner.

De penge ser Martin Lidegaard ikke som det store problem, når det gælder om at forbedre de handicappedes fundamentale rettigheder på internettet.

"Jeg synes, videnskabsministeren er noget tåget i sine udtalelser om, hvor skoen trykker. Det er jo bare om at komme igang," sagde han.

Videnskabsministeren erkendte da også, at det ikke er de store armbevægelser, der skal til for at forbedre vilkårerne med hensyn til tilgængeligheden på de offentlige hjemmesider.

"Det er næsten banale ændringer, der skal foretages på hjemmesiderne. Og jeg har derfor skrevet til mine ministerkollegaer, og bedt dem rette op på tilgængeligheden inden for hver deres ansvarsområde," forklarede han.

Der er ikke udregnet en specifik effektiviseringsgevinst ved at gøre de offentlige hjemmesider handicapvenlige. Men IT- og Telestyrelsen forventer dog, at udgifterne til sikring af tilgængeligheden på længere sigt vil tjene sig selv ind igen.

Hjemmeside overvåger hjemmesider

Som et led i regeringens fokus på tilgængeligheden på offentlige hjemmesider, så vil der i takt med de obligatoriske tilgængelighedsstandarder i 2008 også blive indført en kontrol-hjemmeside.

På dette site kan webmastere såvel som borgere kontrollere, om en given offentlig hjemmeside overholder standarderne for tilgængelighed.

Der findes dog allerede forskellige validatorer på nettet, der kan kontrollere disse standarder.

Blandt andre har Web-Konsortiet (W3C) opstillet retningslinjer og validatorer til rådighed for at sikre tilgængelighed i hjemmesidedesign.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere