Rovdrift på mp3-formatet

ComputerViews: Flere og flere firmaer melder sig med krav om at få en del af de mange licensmillioner, som betales af de hardware- og software-leverandører, der bruger mp3. I takt med at listen bliver længere, bliver argumenterne tyndere.

ComputerViews: Der er mange penge at tjene på verdens mest populære musikformat, og flere virksomheder har fået øje på en solid indtægtskilde. De vil have del i de licenspenge, som MP3-formatet indbringer.

Den seneste afgørelse faldt ved retten i San Diego, hvor Microsoft blev pålagt at betale 8,5 milliarder kroner til Alcatel-Lusent.

Men der er mange andre, som også gerne vil til fadet.

Ikke en åben standard

Det tyske Fraunhofer-Gesellschaft ynder at fremstå som grundlægger af MP3-formatet, der benyttes til digital musik.

Selskabets rettigheder er anerkendt af mange aktører, og Fraunhofer-Gesellschaft tjener rigtig mange millioner hvert år på licensindtægter fra indholdsleverandører og hardware-producenter.

MP3 har status som en ISO-standard, men det er ikke en åben standard. Det betyder, at det er underlagt patent- og lisensrettigheder, som kommercielle aktører skal betale for at benytte.

Fraunhofers beretning om, hvordan standarden er blevet til og hvem, der har rettighederne, bestrides nu af flere, herunder Alcatel-Lucent, der længe har ligget i slagsmål med Microsoft om patentrettigheder.

Købte en retssag

I 2002 besluttede Lucent sig for at håndhæve Bell Labs indsats i udviklingen af MP3-formatet.

I udviklingsfasen var Bell Labs nemlig en vigtig aktør og bidrog blandt andet med en patentbeskyttet komprimeringsteknologi.

Bell Labs blev siden opkøbt af Lucent, som indledte retssagen i 2003. I fjor købte Alcatel så Lucent, og firmaet fik i denne forbindelse den igangværende retssag med i købet.

Lucent anlagde i 2003 sag mod pc-producenterne Dell og Gateway med påstand om misbrug af rettigheder, der er nedfældet i 15 mp3-relaterede patenter, fordi firmaerne solgte computere med en præinstalleret Windows Media Player, der er Microsofts medieafspiller.

Microsoft ilede sine forhandlere til undsætning med den konsekvens, at firmaet blev hovedmodstanderen i mp3-striden.

I forrige uge afgjorde retten i San Diego, at Microsoft skulle betale en skadeserstatning på 8,5 milliarder kroner til Alcatel-Lucent. Microsoft har dog varslet en anke af dommen.

Flere vil have penge

I følge New York Times startede historien om mp3 helt tilbage i 1988, da ISO påtog sig ansvaret for at standardisere digitale multimedieformater. De nedsatte en arbejdsgruppe, der fik navnet Moving Picture Experts Group (MPEG).

I 1992 havde gruppen foretaget sine valg og foreslog blandt andet to standarder for digital lyd. Det var MPEG-1 Audio Layer 2 og MPEG-1 Audio Layer 3, bedre kendt som mp2 og mp3.

Mp3 bygger delvis på mp2. Patenter, der indgår i mp2 kan derfor også gøres gældende for mp3.

Dette indebærer, at flere selskaber end Lucent og Fraunhofer kan gøre krav på de licenspenge som eksempelvis Microsoft, Apple og hardware-producenterne betaler.

Bandt de virksomheder, der er begyndt at rasle med sablen for at få betaling for rettigheder til mp3-formatet er Philips og Thomson.

Thomson siger til New York Times, at de dog blot vil fortsætte som agent for indkrævning af licenspengene. I forbindelse med mp2 og mp3 drejer dette sig om mere end 400 hardware- og software-producenter, der har en licens

Philips har derimod allieret sig med et italiensk selskab, der hedder Sisvel. Selskabet repræsenterer også France Telecoms mp3-patenter.

I 2005 indgik Sisvel en retssag mod Thomson om rettighederne til disse patenter, en sag, der endte med et forlig.

Det har medført, at mange, som tidligere kun betalte mp3-penge til Fraunhofer gennem Thomson, nu også betaler mp3-penge til Philips og France Telecom gennem Sisvel.

Det drejer sig blandt andet om Apple, Microsoft, Motorola, Nokia og Samsung.

Vi opfandt ideen

Sidste sommer opdagede et hidtil ukendt selskab, med navnet Texas MP3 Technologies, at der var penge at tjene på det populære format.

Dette selskab gjorde ikke krav på delagtighed i udviklingen af mp3-formatet, men hævder at have opfundet selve ideen om en bærbar batteridrevet enhed, der kan afspille mp3-filer.

Texas MP3 Technologies indgav søgsmål mod Apple, SanDisk og Samsung fordi disse selskaber sælger mp3-afspillere uden at betale licens til firmaet.

Sagerne er endnu ikke afsluttet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere