Klart ønske: Danskerne vil have valg på nettet

Danskerne vil gerne stemme over nettet. En ny undersøgelse viser markant opbakning til e-valg i befolkningen, og et holdningsskifte er på vej på Christiansborg.

Et stort flertal af danskerne ville benytte sig af den digitale stemmeboks, hvis de fik muligheden.

Hele 85 procent af danskerne ville benytte sig af den digitale kanal, hvis de kunne. Det svarer de i en ny undersøgelse, hvor Userneeds har spurgt 2.268 danskere på vegne af Computerworld.

De umiddelbare fordele er højere valgdeltagelse og en udviklingsmulighed for den danske it-branche.

Erfaringer fra blandt andet Norge viser, at yngre vælgere oftere vil stemme, hvis de også har online-muligheden, og forsøg på flere danske universiteter med e-valg til studenterrådene har nogle steder øget de ellers lave valgprocenter betydeligt.

Samtidig vurderer brancheorganisationerne, at danske virksomheder kunne få enestående erfaringer, hvis der blev åbnet for e-valg i Danmark.

Politisk skift

De nye tal får flere politikere på Chritiansborg til at åbne op for muligheden for valg over nettet.

Jørn Dohrmann, Dansk Folkepartis it-ordfører, mener, at det er på tide at få gang i sagen.

”Det er da mærkeligt, at man ikke en gang kan stemme over internettet. Når vi nu allerede har en sikker digital signatur,” siger Jørn Dohrmann.

Som han ser det, er opgaven nu at skabe et sikkert system, som danskerne kan have tillid til.

I den sidste ende vil det være til fordel for ældre og handicappede, som i dag måske ikke har overskuddet til at komme ned at stemme på valgdagen.

Jørn Dohrmann får støtte af Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

”Jeg er meget positiv overfor det. Det er hurtigere, billigere og mere sikkert,” siger han.

Michael Aastrup Jensens pointe er, at kan hvem som helst i dagen Danmark gå ned med en anden mands valgkort og stemme ved et valg til Folketinget. Farmand kan jo stemme for sønnike uden at blive tjekket af kontrollanterne på valgstedet.

Dog erkender it-ordføreren, at man i Venstre endnu mangler at tage en debat om valg over internettet. Heller ikke i regeringspartiet er der udelt begejstring.

”Men jeg er positiv, fordi jeg har ikke hørt noget gode argumenter mod det,” siger han.

Sikkerhed blokerer

Indtil nu har de politikerne tøvet, på grund af bekymring om sikkerheden.

Det typiske argument mod at bruge nettet er, at farmand kan stå og kigge hele familien over skulderen, mens de stemmer.

Også Socialdemokratiets it-politiske ordfører Magnus Heunicke peger på dette problem. Han mener, at danskerne er et stykke vej fra at få lov til at stemme over nettet.

Han er dog åben over for flere forsøg med elektroniske valg, og nævner blandt andet Socialdemokraternes formandsvalg, som et eksempel på et velgennemført valg, med mange e-stemmer.

Læs mere om de demokratiske perspektiver nettet åbner i disse år i den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere